Institutet för hälsa och välfärd (THL) genomförde i höstas en enkät om finländares inställning till droger. Svaren visar att inställningen har ändrats markant sedan den tidigare enkäten gjordes för fyra år sedan.
Nu svarar över hälften att cannabis borde få användas fritt. Ännu fler än så vill att cannabis ska tillåtas för medicinskt bruk. Att ta bort straffbarheten för allt drogbruk vill tre av tio finländare. Enligt Svenska Yle är det nio procentenheter mer än för fyra år sedan.
Det har gått många år sedan amerikanska delstaterna Colorado och Washington legaliserade cannabis och på senare år har flera delstater följt efter. President Joe Biden slog i höstas fast att alla som dömts i federal domstol för ringa cannabisinnehav ska benådas. Så även på federal nivå, där cannabis är olaglig, går USA mot en ändring. I Kanada är det lagligt att använda cannabis och Tyskland är på väg att följa efter. En avkriminalisering sker på många håll och många länder har avkriminaliserat eget bruk, bland annat Estland, Tjeckien, Kroatien, Italien, Spanien och Schweiz. För att ge några exempel.
Och även i Finland diskuteras frågan. THL gick förra året ut med en rekommendation att inte bara cannabis, utan alla droger borde avkriminaliseras. Under våren 2022 röstade riksdagen ner ett medborgarinitiativ om att avkriminalisera cannabis. Samma försommar diskuterade samtliga partier frågor kring narkotika på sina partikongresser, enligt Svenska Yle.
Diskussionen förs alltså på nära håll och det vore naivt att tro att debatten inte kommer till Åland.
I Åsubs ANDTS-undersökning från 2021 uppgav tio procent av de tillfrågade i åldern 25-39 år att de använt cannabis under de senaste fem åren. 2016 var siffran 8 procent och 2011 3 procent. För den yngre åldersgruppen 18-24 år hade siffran minskat mellan 2016 och 2021 men det var så få svaranden att siffrorna ska tolkas med försiktighet.
THL:s undersökning visar dock tydligt att inställningen har ändrats. I Norden har vi haft en mer restriktiv inställning till cannabis än i stora delar av världen. Kampanjerna mot narkotika har under åren varit effektiva. Men nu ser världen annorlunda ut. Unga får sin information från helt andra källor i dag och skapar sig en egen uppfattning utifrån allt som sker i världen. Det betyder att en antidrogkampanj i skolan inte har samma effekt längre. För dagen efter röker unga cannabis i serien de följer på Netflix, och där verkar det minsann inte alls lika farligt som det som kampanjpersonen ville föra fram i klassrummet.
Här gäller det att hänga med. Det räcker inte längre att säga att cannabis är farligt. Inte när stora delar av resten av världen uppenbarligen tycker annorlunda.
Ungdomarna springer ifrån oss. De bildar sig en egen uppfattning långt innan vi äldre är på banan.
På Åland har det varit tyst i frågan. Stephan Toivonen (ÅLD) har öppnat för en diskussion om att legalisera cannabis och hänvisar till Portugal som avkriminaliserade privat bruk för över 20 år sedan och Jannik Svensson (Ob) lyfte frågan i riksdagsvalet men förutom det har det varit tyst.
Det är en het potatis, det märktes om inte annat när den svenska politikern Sara Skyttedal (Kd) gick ut och tvärvände i frågan för några veckor sedan. Men het potatis eller inte, vi behöver vara redo att ta emot debatten. Så vässa argumenten och läs på. För annars står vi kvar och tänker att det även fortsättningsvis räcker med en informationskampanj om året. Det kommer det inte att göra.
Det som behövs nu är en resonerande debatt, det är så lätt att bara sätta ner foten och säga nej av gammal vana. Kanske är nej helt rätt, men att blunda för frågan och inte förstå att den är högst aktuell är fel.
Petra Dahlgren