Det kan bli krig och Sverige måste bli bättre förberett, även på individnivå. Titta på bilder från Ukraina och tänk över vad du själv skulle göra i samma situation, vem skulle du vara om kriget kommer och vad skulle du göra för att hjälpa till?
Detta är budskapet som den senaste veckan har upprepats av Sveriges ledande militärer och politiker.
Trots att ingen har förklarat att ”det kommer att bli krig i Sverige”, utan snarare ”det kan bli krig i Sverige” har dessa uttalanden väckt kraftiga reaktioner. Många svenskar känner sig skakade. Försvarsmakten och politikerna kritiseras för att använda en överladdad retorik som skrämmer upp hela nationen och skapar splittring.
”Tonläget känns obehagligt”, säger Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå enligt TT.
I Finland lever minnet av kriget starkt, och fler är medvetna om vad det innebär. För många svenskar är tanken på att hamna i en väpnad konflikt avlägsen. Landet har inte upplevt krig på 200 år och har länge levt med tron på ”evig fred”. Stora delar av det civila och militära försvaret har avvecklats, och nu är det bråttom att återställa det. Om man inte vidtar åtgärder och står kvar på samma nivå blir man relativt sett försvagat, med tanke på att Ryssland förstärker sin krigsförmåga.
Kanske krävs en skärpt retorik för att skapa förståelse för ett scenario där det värsta inträffar? Kommunikationen är dock en balansgång. Sverige står inte på tröskeln till ett krig men om det händer skulle konsekvenserna bli förödande, särskilt om man inte är förberett. Ryssland förbereder sig tydligt för ett långsiktigt krig mot väst, och det finns en risk att man angriper fler länder än Ukraina.
Det är den mest allvarliga säkerhetssituationen sedan andra världskriget. Samhället och varje individ måste vara medveten om det och förbereda sig på bästa sätt, samtidigt som man ska undvika onödig oro.
Även om det inte finns någon omedelbar krigsfara är det vettigt att säkra sin egen hemberedskap. Man bör kunna klara mindre kriser som strömavbrott eller problem med vattenförsörjningen. Alla ska se till att ha vattendunkar, spritkök, värme, apoteksartiklar, batteridriven radio och mat hemma för att klara sig i en vecka. Det är viktigt för att inte bli en belastning för samhället vid en kris. Ju fler som är förberedda, desto mer kan samhället fokusera på att hjälpa de mest utsatta.
Att påpeka en existerande risk och uppmana medborgare att vara förberedda för att klara en krissituation är inte alarmism. Det är ett sätt att undvika de värsta scenarierna, där den egna rädslan ofta utgör det största hotet. Att inte göra det vore ansvarslöst.
Linda Blix
tel: 26 637