Under sommaren blommar Åland på många sätt. Vi besöks av fler personer utifrån än vanligtvis och det händer mer på vår ö. Sommaren 2024 var extra händelserik och sällan har Mariehamns gator sett så mycket folk som när Tall Ships Races och Rockoff sammanföll.
Men även resten av året har potential. Under hösten arrangeras Skördefesten, som även den kvalar in på listan över årets mest besökta evenemang. Skillnaden är att Skördefestens principiella målgrupp är lokalbefolkningen. Det är fint att ett evenemang som arrangeras utanför högsäsongen kan locka till sig så mycket folk, samtidigt som det lyfter något vi jobbar hårt för på Åland, att stötta det lokala. Att handla mer närproducerat och på det sättet stötta lokala producenter är ett av hållbarhetsmålen.
Skördefesten är ett utmärkt sätt att marknadsföra det lokala och få fler till att handla åländskt. Snart är det dags igen, varför inte besöka en gård du tidigare inte besökt? Kanske i en kommun du vanligtvis inte besöker? Åland har många dolda pärlor att utforska, även för den som tror sig vara bekant med allt.
Hösten på Åland har något för alla. I slutet av månaden är det dags för hundutställning i Eckerö. I oktober går Kanonloppet och Ålandsmarschen av stapeln, och i november är det standup på Alandica, för att nämna några händelser.
När man tar sig en närmare titt på den åländska evenemangskalendern är det nästan överväldigande hur mycket som faktiskt händer, stort som smått. Den som menar att Åland går i dvala under hösten och vintern är helt enkelt felinformerad, eller har inte besvärat sig med att kolla upp vad som faktiskt händer.
Man får inte glömma alla små evenemang som sker titt som tätt över hela Åland. Det är allt från trubadurer till dans på ungdomslokaler, utställningar och popup-kaféer.
Det är många som gör sitt yttersta för att få Åland att blomstra året om, något som inte är helt lätt under vinterhalvåret. Som genom att handla lokalt kan vi alla dra vårt strå till stacken och delta i fler lokala evenemang, stora som små.
Slutligen måste vi alltid ställa oss frågan, hur kan vi göra Åland ännu mer attraktivt och händelserikt för såväl lokalbefolkning som utomstående? Här finns det alltid utvecklingspotential. Den kritiske vill fortsättningsvis hävda att Åland går i dvala på vintern.
Kan vi marknadsföra oss själva mer? Behöver vi utveckla fler evenemang på olika teman? Hur engagerar vi lokalbefolkningen och turisterna på bästa sätt? Att utveckla turismen under vinterhalvåret är en stor utmaning, men vi får heller inte glömma lokalbefolkningen. Här måste vi ha två tankar i huvudet på samma gång.
Tara Bamberg
tel: 26 026