Förra veckan besökte statsminister Petteri Orpo (Saml) Åland. Det var en dag där vänliga ord utbyttes och där Ålands aktuella frågor och gäddfiske stod på agendan. Är det bara vänliga ord eller kan besöket faktiskt resultera i en lösning på problemen som uppstått på axeln Mariehamn – Helsingfors?
Det har inte undgått någon att det finns en rad olösta frågor på axeln Mariehamn – Helsingfors. Det har inte heller undgått någon att revideringen av självstyrelsen mer eller mindre gått i stå.
Samtidigt har den finländska social- och hälsovårdsreformen gjort att dagens självstyrelselagstiftning inte spelar med den nya lagstiftning som kommit i och med reformen. Således återfinns konkreta frågeställningar som behöver få ett svar. Inte bara för lösa juridiska utmaningar utan även för att trygga ålänningars rättssäkerhet. En rättssäkerhet som utmanas när olika lagstiftning spelar med varandra, frågor om behörigheter är oklara och samtidigt finns det ofta frågor om det är finländsk eller åländsk behörighet.
Att det finns en vilja hos statsminister Orpo att hitta lösningar råder det ingen tvekan om. Det råder inte heller någon tvekan om att samtalet mellan landskapsregeringen och den finländska regeringen är gott. Sedan om det räcker är en annan fråga. För läser man de svar som Orpo gav till Ålandstidningen, i lördagens tidning, kring frågor om självstyrelsen och skattegränsen så är det slående vad många arbetsgrupper som ska tillsättas.
Arbetsgrupper kan förvisso vara bra, men många av de problem vi ser på Åland är akuta och framför allt finns fakta redan på bordet.
Det är tydligt att många av de problem som återfinns ofta har sitt ursprung i en bristfällig politisk beställning där Ålands speciella status mer eller mindre glöms bort i det övriga arbetet. Att då ha en övertro till att arbetsgrupper ska lösa frågorna är minst sagt optimistiskt. I alla fall om inte den politiska beställningen är tydlig och klar från finländsk och åländsk sida.
Att Orpo förefaller ha ett gott öga till Åland är av största vikt. För ingen finländsk politiker har någonsin vunnit någon politisk framgång på hemmaplan för att man drivit åländska frågor. Det ligger liksom i sakens natur med Ålands litenhet i beaktande och i det faktum att andra frågor är mer relevanta för den stora majoriteten.
Åland behöver således alltid jobba för att en statsminister ska ha ett genuint intresse för åländska frågor. Bygga personliga relationer mellan beslutsfattare och se till att fånga statsministerns intresse. Samtidigt måste det finnas ett grundläggande personligt intresse för Åland vilket förefaller vara fallet hos Orpo.
Förutom självstyrelsen är Orpos markeringar vid besöket om att svenskan inte ens ska vara föremål för debatt och att demilitariseringen respekteras fullt ut viktiga signaler till de som försöker undergräva desamma. Även signalerna kring vindkraften är viktiga där det poängterades att det ligger i såväl Finlands som Ålands intresse att säkerställa att de åländska projekten påbörjas.
Besöket var således lyckat och vi kan bara hoppas att vi får se konkreta åtgärder bortom arbetsgrupper.
Daniel Dahlén