Anni Blomqvists romansvit om Stormskärs Maja är något av ett åländskt nationalepos. 50 år efter att böckernas kom ut hittar de fortfarande nya läsare. Åke Lindmans tv-serie från mitten av 1970-talet, betraktas som en klassiker, från vars inspelning dessutom en hel del ålänningar har egna minnen.
Därför var det mycket glädjande att produktionsbolaget Solar Films i Helsingfors köpt filmrättigheterna av Ålands kulturstiftelse, med avsikten att göra en nyinspelning, på svenska.
Naturligtvis måste ett sådant projekt spelas in hemma på Åland. Stormskärs Maja bodde ju med sin Janne i Vestergårds på ”Stormskäret”, alltså Väderskär norr om Simskäla.
Ålands energiska filmkommissionär Titte Törnroth har haft såväl producent Jukka Helle som regissören och manusförfattaren Tiina Lymi på Ålandsbesök för att sälja in de åländska scenerierna.
Men oavsett hur rätt det åländska landskapet är, med väl bevarad äldre bebyggelse och vild skärgård, kokar det hela som alltid ned till pengar. Att locka till sig filminspelningar är en slags skönhetstävling där storleken på börsen tillmäts större värde än landskaps skönhet.
Landskapsregeringen beslutade alltså i går att i förslaget till tilläggsbudget ta med 300.000 euro i produktionsstöd till filmbolaget, om man förlägger en del av inspelningen här. Stödet ska betalas ut mot kvittoredovisning av utgifterna här på Åland.
Det var dock inte alldeles självklart. Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) var emot, varför frågan fick avgöras genom omröstning inom LR, en rätt ovanlig företeelse.
Finansminister Roger Höglund (C) förklarade den vinnande majoritetens inställning för Ålandstidningen: ”Med tanke på att filmen ska spelas in under alla årstider, men mest under lågsäsong, innebär det att de 300.000 kommer bli en betydande injektion för näringslivet”.
Medan Christian Wikström argumenterade att stöd till filmprojekt inte tillhör landskapets kärnverksamhet. I synnerhet inte i tider som dessa då man behöver hålla i pengarna.
Ålands senaste filmsatsning var på 250.000 euro i produktionsstöd till tv-serien Hjerson. Att pengarna faktiskt gick tillbaka till det åländska näringslivet har drunknat lite i den besvikelse många ålänningar uttryckte över Hjersons okonventionella berättarstil. Man bestämde sig helt enkelt för att man inte gillade serien. Att utomhusscenerna, inspelade under januari och februari på ett stormigt och vintermörkt Åland skulle locka hit turister känns kanske inte heller speciellt troligt. Den vackra hotellbyggnaden som Hjerson bodde i på Åland – det huset hittade filmteamet i Sverige.
På plussidan finns dock att nästan hela det satsade stödet gick direkt tillbaka till det åländska näringslivet när filmteamet köpte lokala varor och tjänster under inspelningstiden. Enligt filmkommissionär Titte Törnroth felade det i storleksordningen av en hundralapp.
Landskapet fick massor av goodwill för den åländska smidigheten att hitta lösningar i stället för att bara se problem. Det var något filmteamet nämnde i alla intervjuer och tog med sig hem och berättade om i branschen. Vilket ökat intresset för att spela in här.
Landskapsregeringens finansavdelning investerade dessutom i sju procent av produktionen och förväntar sig kommande intäkter när serien säljs internationellt. Det blir inga enorma summor, men som Ålandstidningen berättat vann Hjerson MIP Drama Buyer’s Coup de Cœur i Cannes, vilket är ett bevis för att de internationella inköparna är rejält intresserade. Serien började visas i Tyskland så sent som härom dagen.
Filmstöd mot redovisade kvitton på lokala inköp är ett väl fungerande näringslivsstöd med intressanta synergieffekter. Och när det gäller Stormskärs Maja är det ju inte tu tal om vilket landskap som bör bilda fond för dramat. Det handlar dessutom om en riktig storfilm med en budget på runt fyra miljoner, att jämföra med genomsnittet på 1,5 miljoner för normala finska långfilmer.
Petter Lobråten
tel: 26 633