“Redan nu är det kafferally mellan de många kaféerna, och då har inte ens Espresso House, Nordens största kafékedja, slagit upp portarna. Frågan är om marknaden håller för alla kaféer, och vilka av dem som i så fall kommer att överleva”, skriver ledarskribenten.
“Redan nu är det kafferally mellan de många kaféerna, och då har inte ens Espresso House, Nordens största kafékedja, slagit upp portarna. Frågan är om marknaden håller för alla kaféer, och vilka av dem som i så fall kommer att överleva”, skriver ledarskribenten.
Foto: iStock
Foto:

Bild

Låt inte kedjorna krossa den lokala karaktären

En handelsmiljö dominerad av endast stora kedjor är torftig och själlös. En balans mellan stora och små företag är viktig, för att upprätthålla ett mångsidigt utbud krävs medvetna val från konsumenternas sida.

Den senaste veckan har det blivit känt att Rituals och Espresso House öppnar i Sittkoffs galleria, för de flesta är det positiva nyheter när fler utomstående aktörer väljer att komma till Åland.

För mindre affärsidkare som kanske redan simmar motströms innebär denna utveckling en utmaning. De mest effektiva företagen växer på bekostnad av andra, och en småföretagare kan ha svårt att hålla jämna steg med jättekedjor med volym, kapital och centraliserade affärsmodeller i ryggen.
Ett aktuellt exempel är kampen om kaffedrickarna i stan. Redan nu är det kafferally mellan de många kaféerna, och då har inte ens Espresso House, Nordens största kafékedja, slagit upp portarna. Frågan är om marknaden håller för alla kaféer, och vilka av dem som i så fall kommer att överleva.

Att större företag med bredare koncept etablerar sig kan vara gynnsamt för handeln och möjligen också locka till sig nya kundgrupper. Samtidigt innebär många kedjor en risk för likriktning, vilket kan upplevas som tråkigt och själlöst.

Kedjorna har sina fördelar, men det är inte de som ger en unik prägel åt ett samhälle. Små lokala företag bidrar ofta till en plats unika karaktär och identitet. Om de försvinner kan det resultera i en förlust av den lokala kultur och charm som småföretag ofta för med sig.
Att upprätthålla en balans mellan stora och små företag är avgörande för att främja en hållbar och välmående handel, det bästa är en rik variation av olika näringsidkare.
Lokala företagare bör också vara beredda att anpassa sig för att öka sin konkurrenskraft, exempelvis genom att erbjuda förbättrad personlig service, anpassa produktutbudet eller utöka sin marknadsföring.

Även om få människor förmodligen vill bo i en stad där det är enklare att hitta en generisk kaffekedja än ett mysigt fik med hemlagade kanelbullar, väljer kunder i så hög grad kedjor att de konkurrerar ut sina mer individuella motståndare.

Genom att göra medvetna val när det gäller var man handlar, äter och fikar kan den lokala mångfalden och ekonomin bevaras. Att stötta duktiga lokala företagare vinner alla på i längden, det bidrar till att hålla den lokala handeln levande och hjälper samtidigt lokala företag att överleva.
Att tänka lokalt och använda sin konsumentmakt kan bidra till att bevara den unika åländska karaktären.

Linda Blix

tel: 26 637

Hittat fel i texten? Skriv till oss