I dag är det internationella kvinnodagen och äntligen kan vi fira att det håller på att ske ett paradigmskifte i lagstiftningen för sexualbrott. Efter många års förberedelser behandlas lagförslaget som bäst i utskotten, avsikten är att den nya lagen ska träda i kraft den 1 januari 2023.
En stor förändring är att definitionen av våldtäkt ändras så att den utgår från avsaknad av samtycke. Man får inte ha sex med någon som inte verbalt eller på annat sätt har uttryckt att deltagandet är frivilligt. I nuläget krävs det i princip att förövaren har använt sig av våld eller hot, vilket gör det svårt att komma åt situationer där offret varit medvetslös, sovande, berusad, drogpåverkad, sjuk eller drabbat av allvarlig rädsla.
Att samhället kan börja prata om samtycke vid sex beskrivs som en stor feministisk seger.
25 sexualbrott kom till de åländska myndigheternas kännedom 2020. De misstänkta förövare som utreddes för brotten var uteslutande män, enligt Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub). Antalet anmälningar tros vara toppen av ett isberg. Enligt den nationella brottsofferundersökningen 2017 valde endast fem procent av de kvinnor som uppgav att de hade utsatts för sexualbrott att anmäla det.
Att offret alltid är kvinnligt och förövaren manlig är en förenklad bild. Det man kan slå fast är att brottstypen är ohyggligt svår att komma till rätta med.
Kritiker hävdar att det i praktiken kommer att bli en svår fråga för domstolarna att bedöma frivilligheten, och om förövaren insåg att det inte var frivilligt. Ofta sker brottet bakom stängda dörrar helt utan vittnen, inte sällan under inflytande av alkohol eller droger. Enligt lagen måste ett ja ha kommit till uttryck i ord eller handling för att hålla som bevisföring i en rättssal. En del jurister varnar för att man kommer att bli tvungen att fokusera ännu mer på offrets beteende och ställa fler intima frågor av typen ”vad sade du, vad gjorde du?”, frågor som man hade hoppats på att få bort från rättssalen.
Från försvarshåll har man hävdat att lagen innebär en förflyttning av bevisbördan, att den misstänkte måste bevisa sin oskuld. I rättegångar när det gäller brottmål är det åklagaren som har den fulla bevisbördan, och måste bevisa att det är ställt bortom rimligt tvivel att brottet har begåtts.
Andra har raljerat kring att man kör in lagboken i sängkammaren – måste man nu skriva kontrakt innan man går till sängs? Den som säger så har nog en del att jobba på när det gäller förmåga att lyssna in och läsa av situationer.
Hur man än vänder och vrider på saken är det helt rätt att införa en ny och moderniserad lag.
I den gamla lagen är en kropp tillgänglig fram tills att personen säger nej, i den nya lagen är en kropp inte tillgänglig förrän personen bjuder in och säger ja.
Ja och nej har bytt position, det är en oerhört viktig förändring i synen på hur vi ska förhålla oss till varandra.
Förhoppningen är att den nya sexualbrottslagstiftningen ska göra att offrets ställning stärks och att fler fall leder till fällande våldtäktsdomar.
Sverige införde samtyckesreglering 2018, och uppföljningar visar en markant ökning av fällande domar. Men trots lagstiftning är det fortfarande få som polisanmäler och endast en bråkdel av våldtäkterna behandlas i domstol.
Den största verkan lagen kommer att ha är att förändra attityder om vår förståelse av vad som är okej och inte okej att göra mot varandra. Sex ska alltid bygga på frivillighet. Finns det inget ja, betyder det ett nej.
Det förändrar också vår uppfattning om vad som är en våldtäkt. Föreställningen om en ”riktig” våldtäkt är att en kvinna går på gatan sent en kväll och blir överfallen av en främling, eller att hon blir utsatt för kraftigt våld och hot. Det ideala brottsoffret är en kvinna som är obekant med förövaren. Brottsoffer som inte lever upp till bilden har historiskt haft det svårare att komma till tals och bli tagna på allvar.
Bara för att lagen införs upphör inte behovet av att diskutera relationer, normer och respekt för andras gränser. Det tar tid att bygga en samtyckeskultur, men den nya sexualbrottslagen måste ändå ses som ett stort kliv framåt.