Donald Trump och Vladimir Putin kan, om det vill sig illa, styra världens två största kärnvapenmakter om ett år. Det kan innebära slutet för världsordningen som vi känner den då Trump i sin retorik tycks vilja skaffa sig samma enväldiga makt som Putin åtnjuter i Ryssland..
Donald Trump och Vladimir Putin kan, om det vill sig illa, styra världens två största kärnvapenmakter om ett år. Det kan innebära slutet för världsordningen som vi känner den då Trump i sin retorik tycks vilja skaffa sig samma enväldiga makt som Putin åtnjuter i Ryssland..
Foto: Istock
Foto:

Bild

Om ett år kan världen styras av två Putin

Mordet på oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj visade med all icke önskvärd tydlighet hur maktfullkomlig Vladimir Putin är. Dessvärre tycks Donald Trump alltmer vilja efterlikna den ryske diktatorn. Bäva månde världen för två Putins vid makten om ett år.

En alltmer självsäker Vladimir Putin tar sig allt större friheter i vad han gör. Vare sig det handlar om att terrorbomba den ukrainska befolkningen, låta sina underhuggare hota världen med kärnvapenkrig eller att ta livet av sin främsta kritiker så tycks det finnas allt mindre som håller honom tillbaka.

Aleksej Navalnyjs öde var beseglat sedan länge – egentligen var det mest överraskande att han lyckats hålla sig vid liv ända till nu – och en viktig röst för oppositionen i Ryssland har nu tystnat. Putins maktapparat slog också hårt mot de som visade sin respekt och saknad för Navalnyj. Just så som diktatorer rädda för att släppa tanken alltför fri gör.

I dag tycks också Putin sitta säkrare på sin tron än på länge. Ryktena om sjukdom och nära förestående palatskupper kommer alltmer sällan. Kritiken har tystnat och kritikerna försvunnit.

Den ryska taktiken har också varit framgångsrik både vad gäller ekonomin och att så splittring i motståndarleden. I USA falnar republikanernas vilja att stöda Ukraina, i Europa spelar Viktor Orbán dubbelt och handelshindren har stora luckor.
Men värst av allt är ändå att Putin har blivit någon sorts förebild för favoriten att bli västvärldens nästa ledare.

Donald Trumps retorik var lika annorlunda som skrämmande redan när han först trädde in på den politiska scenen inför presidentvalet 2016. Men då handlade det mest om attacker mot sina motståndare på ett sätt som aldrig tidigare hörts ens i den smutsigaste av valkampanjer.

Åtta år senare är beskeden från Trump skrämmande på ett mycket mer omfattande sätt.
Den tidigare presidenten tvekar inte längre om att meddela att han önskar omforma den amerikanska demokratin i grunden. Han vill skriva om konstitutionen, begränsa domstolarnas och kongressens makt och öka sin egen.
Han strider för att presidenten ska vara immun mot åtal oavsett vad hen gör. Hans egna advokater har inför rätten meddelat att det inte går att styra landet om presidenten inte går fri – även om brottet skulle vara att använda militärens allra skickligaste elitsoldater för att avrätta politiska motståndare.

Känns det igen?

Under 20 års tid har Vladimir Putin skrivit om den ryska grundlagen för att möjliggöra att han själv kan sitta kvar som president resten av livet. Presidentens makt har ökat på ett sådant sätt att han i dag är envåldshärskare i Ryssland.
Och han mördar sina kritiker.
Kort sagt: Putin är allt som Donald Trump vill bli.

För oss här på Åland, i Finland och Europa står vår säkerhet och frihet definitivt på spel. I förra veckan gjorde Donald Trump ett utspel mot länder som ”inte betalar för sig” i Nato, och konstaterade att om Ryssland angrep ett sådant land skulle Trump säga ”gör vad du vill” till sin ryske förebild.

Nu ”betalar” ju inte medlemsländerna till Nato, men har åtagit sig att spendera minst två procent av bnp på sina respektive militära försvar. 18 av de 31 medlemsstaterna når i dag tvåprocentsmålet. De flesta andra ökar sina anslag.
Att den potentiella ledaren för Natos viktigaste och mäktigaste land säger att han tänker strunta i den gemensamma pakten om försvar och bjuder in alliansens mäktigaste fiende att anfalla ett medlemsland är horribelt – och varnar för att flera paradigmskiften kan vara nära förestående.

USA:s roll som västvärldens ledare kan snart vara till ända. Ett USA som inte längre lever upp till Natos grundläggande krav är inget land att hålla i handen i en alltmer osäker värld.

Men frågan är om dynastin USA också är på väg att falla, på samma sätt som historiens alla tidigare dynastier fallit. Den amerikanska ekonomin är svårt skuldsatt, det politiska systemet blockerat och folket är lika polariserat som fulla av misstroende mot sina makthavare. USA är i gungning och en Donald Trump vid makten på nytt lär inte stabilisera läget.
Kina bidar sin tid och lär sig av Ukrainakriget. Om stödet för Ukraina falnar ligger en kinesiskt invasion av Taiwan inte långt borta. Vad gör USA då? Struntar i det och ropar ”America first”?

Det är lätt att bli dystopisk i dessa tider, men vi står inför ett år som kan avgöra om världen hittar en balans igen – eller om allt kommer att skaka än värre än vad det gör.

Och med en allt kaxigare Putin i Kreml, och en Putin-wannabe i Vita Huset står världens framtid i sanning på spel.

Jonas Bladh

tel: 266 38

Hittat fel i texten? Skriv till oss