Samtidigt som populära ”It Ends With Us” hade premiär på bio i början av augusti gick finska polisen ut med siffror på att våld i nära relationer hade ökat under sommarmånaderna. Det är ingen ovanlighet, och tycks ske när par och familjer tillbringar mer tid hemma tillsammans. Ökningen observerades även under pandemin.
Alkohol är en annan bidragande faktor till att våldet ökar under semestern. Under midsommarhelgen i år hade SOS-Barnbyar över 300 diskussioner med barn i deras hjälpchatt, enligt Svenska Yle. Många av dem handlade om alkohol och våld.
I fjol kom totalt 12.300 offer till myndigheternas kännedom i Finland. Det är en ökning från tidigare år. Antalet minderåriga offer ökade, enligt Svenska Yle, med 10 procent och antalet vuxna med 3 procent. Tre av fyra offer i Finland är kvinnor. Enligt experter på ämnet har en ökad medvetenhet i samhället antagligen bidragit till att fler anmäler sin förövare. Trots det tros mörkertalen vara enorma. Hollywoodfilmen ”It Ends With Us” ger sken av att vara en romantisk berättelse, men handlar i själva verket om våld i en nära relation, hur svårt det kan vara att ta sig ur, och dess förödande konsekvenser för samtliga inblandade. Det vet den som har läst den bästsäljande romanen med samma namn av Colleen Hoover. På Åland har landskapsregeringen utarbetat en strategi för nolltolerans mot våld i nära relationer fram till 2030. I den fokuserar man bland annat på att i ett tidigt stadium upptäcka våldet, att det ska finnas ett starkare stöd för våldsutsatta kvinnor och barn och att brottsbekämpningen och förebyggandet ska bli effektivare. När man pratar om våld i nära relationer är det viktigt att komma ihåg att det inte bara omfattar våldet vi ser, det fysiska, utan även psykiskt, sexuellt, materiellt och latent våld, samt ekonomiskt förtryck.
Det är bra att landskapsregeringen har som mål att jobba mot alla dessa typer av våld, och att strategin följs upp årligen. Frågan är bara hur man konkret arbetar med dessa punkter, och om några framsteg har gjorts sedan strategin antogs. I regeringsprogrammet nämns arbetet med att uppnå nolltolerans mot våld i nära relationer, men även här saknas transparens. Genom effektiva politiska grepp och öppenhet kan vi komma ett steg närmare att motverka våld i de åländska hemmen.
Trots försök att lyfta ämnet är våld i nära relationer fortsättningsvis ett tabubelagt ämne som man gärna undviker att prata om. Frågan är om populärkulturen kan bidra med något positivt här. Det är i alla fall solklart att populärkultur, som bästsäljande böcker och Hollywoodfilmer med kända skådespelare, når en stor publik.
Världen över har biosalonger fyllts av hoppfulla fans, många av dem kvinnor, som har längtat efter och berörts av berättelsen till huvudpersonerna i ”It Ends With Us”. Förhoppningsvis kan många av dem, av oss, få oss en tankeställare när vi ser filmen eller läser boken. Och förhoppningsvis är det även en stor del män som tar till sig berättelsen.
Tara Bamberg