Ryssland har startat ett fullskaligt krig mot Ukraina, bomberna faller och tusentals civila människor är på flykt.
Omvärlden fördömer attackerna och det införs omfattande ekonomiska sanktioner mot ryska banker, bolag och enskilda oligarker. Inskränkningarna är nödvändiga för att markera mot oacceptabla Rysslands agerande, och de kommer på sikt att försvaga landet.
Men det vore naivt att tro att det påverkar president Vladimir Putins livsstil vid palatset, eller vilka beslut han tar i konflikten. Västvärlden har sedan tidigare varit tydlig med vilka sanktionerna skulle bli, det är kostnader som Kreml har räknat med och anser sig ha råd med.
Angela Merkel har efter ett tidigare möte med Vladimir Putin beskrivit det som att han lever i en ”alternativ verklighet”, och att det är omöjligt att diskutera med någon som påstår att en katt är en hund eller att vitt är svart.
Putins udda verklighetsuppfattning blev tydlig för alla vid förra veckans tv-sända tal till nationen. Det timslånga talet tog avstamp i Kieviket för 1.000 år sedan och behandlade händelser under tsarryska och sovjetiska imperiet, enligt honom har de lett till att gränser felaktigt ändrats och måste korrigeras. Putin talar om Ryssland som ett imperium som ska återställas. Han bryr sig varken om risker för degraderad ekonomi eller mänskligt lidande.
Det har ifrågasatts om Putin har fått mentala problem som gör att konflikten eskalerar just nu och gör honom mer oberäknelig än tidigare. Men Rysslands säkerhetspolitiska mål är väl kända sedan länge, krigsförberedelserna har skett inför öppen ridå. Det borde inte komma som en chock för omvärlden.
Många experter tror dock att Putin kan ha underskattat Ukrainas motståndskraft och kampvilja. Det han trodde skulle bli en enkel seger kan bli en längre och mer kostsam operation än beräknat.
Ett angrepp mot ett fritt land som Ukraina är ett angrepp mot hela den demokratiska världen. Det omvärlden kan göra nu är att visa uthållighet och resiliens, och stötta Ukraina fullt ut på alla plan.
Men Europa måste också vara beredd på ett scenario där Putin lyckas utplåna den ukrainska staten och att man kan tvingas hantera en humanitär katastrof.
Martin Kragh, Rysslandsexpert och chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet i Sverige, säger att vi i omvärlden på sikt måste fundera på vår övergripande relation till Ryssland. I podcasten ”Fri tanke” ställer han några svåra, men viktiga, frågor:
”Kommer vi bry oss om att Putin har utplånat en nation? Ska man fortsätta kunna vara rikskansler i Tyskland och sedan tjäna mångmiljoner på att sitta i Gazproms styrelse? Är vi okej med att den korrupta ryska eliten skickar sina barn till Eaton och Cambridge, eller att de har bostäder i Monaco, Paris och Rom? Vad vill vi göra för det ryska folket, som nu kommer få det ännu jobbigare? Vad har vi för långsiktig strategi? Jag blir nedslagen när jag hör de europeiska ledarna, det finns ingen som verkar kunna artikulera kring de här stora frågorna.”
* ”Du gömmer dig i dig i ditt palats medan de ungas blod rinner ut ur deras kroppar och begravs i leran”.
Linda Blix
tel: 26 637