Det är inte lätt att lista ut vad som krävs för att sälja grillade mackor enligt konstens alla regler en julidag i Mariehamn. Vad finns det för krav på avlopp, sopsortering och leveranskedjor? Är det alls är ekonomiskt möjligt att ro ihop kalaset?
Likt Churchills berömda citat om att demokrati är den värsta formen av styre som finns, bortsett från alla andra sämre former man prövat tidigare, så är byråkrati ett nödvändigt ont, det bästa verktyg av många dåliga som finns för att upprätthålla lagar och förordningar. Men måste det vara så förbannat tråkigt?
Nuvarande regeringsprogram tillägnar en rubrik åt ”Framgångsrikt näringsliv” – där en minskning av byråkratin är ett av målen. Men hur mycket vi än river byråkratiska hinder behöver några få vara kvar. Man ska inte behöva vara rädd för att matförgiftad när man äter från en food truck.
Det ska finnas en fin checklista att följa, med interaktiva länkar och tydliga exempel. En liten flik med ”vanliga frågor” där man kan läsa på om de vanligaste bekymren med avloppslösningar för tillfälliga serveringsställen. I Sverige är detta en vanlig förvaltningsdebatt mellan människor med idéer och kommunala instanser: ska myndigheter jobba med rådgivning och informationsarbete?
Svaret är ja. I de fall där man (politiskt) breddat tolkningen av tillstånds- och tillsynsmyndighetens uppdrag finns ett gladare och mer kreativt näringsliv och ideell sektor.
En av Ålands främsta konkurrensfördelar är (på vissa områden) en enklare byråkratisk process än i övriga Norden. Man kan snabbt få hjälp och råd av en kunnig människa, och det finns många stödfunktioner för att utvecklas som företagare. Här kan vi dock bli ännu bättre, och framför allt – ännu mer pedagogiska när det gäller byråkratin!
Vi behöver göra det enklare att testa, och mer accepterat att misslyckas. Hur gör vi det?
Det finns många fina exempel på arbete i den andan, gymnasiets UF-företag, pop-up Mariehamn, bidraget Snabba pengar och så vidare. Förra sommaren hade vi trevliga konkreta exempel på nytänk med dj-evenemang och food trucks i Sjökvarteret – eller allmänt alla glampingställen som ploppat upp. Roliga grejer som sätter Åland på kartan, men också berikar ålänningarnas vardag.
Helsingfors är en strålande bra förebild på hur man snabbt förenklar. Under pandemin lättade staden på regelverket och skapade det nya konceptet torg- eller sommarterrass. Stora offentliga ytor blev utomhusserveringar där ett myller av restauranger och kaféer trängdes i färdiga små kojor med el, vatten, sophantering och ett enda gemensamt serveringsområde för alkohol.
Det blev dock en dystrare verklighet efter pandemin. Till säsongen 2023 fanns ingen som önskade ta helhetsansvar över serveringen och det blev pyspunka på konceptet. När vi diskuterar sänkta ribbor till näringslivet är det ytterligare en boll som vi behöver ha i luften. Hur sänker vi ribban på ett långsiktigt hållbart sätt? Så att roliga satsningar kan flyga i längden?
Att sänka ribban är inte bara önskvärt sett till den åländska självbilden av entreprenörskap. Det är även nödvändigt för attraktionskraften, önskvärt för sysselsättningen och utvecklande för de som vågar testa.
Alexandra Gäddnäs