Foto:

Smid medan Lodenius håller järnet varmt

Ålands bästa vän i den svenska riksdagen har bytt jobb och vill utveckla samarbetet mellan Åland och Roslagen. Det är mycket goda nyheter just när pandemin släpper taget om oss.

Det är många svarta rubriker gällande Ålands samarbete österut för närvarande. Därför är det uppfriskande att se att möjligheten till nya och utvidgade samarbeten västerut fått ny luft.

För samtidigt som den finländska turismen slår nya rekord måste Åland hålla två tankar i luften och ta varje chans till att utveckla kontakterna med Sverige.

Då är det tur att det finns personer som Per Lodenius.

Den svenska centerpartisten Per Lodenius har tvivels utan varit Ålands bästa vän i de svenska maktkorridorerna de senaste åren. Från 2013 fram till alldeles nyligen var han ordförande för den svensk-ålänska vänföreningen i Sveriges riksdag. Under dessa år har han varje motionsperiod lagt den ena förslaget efter det andra för att stärka banden mellan Åland och Sverige och för att hjälpa Åland i internationella fördragsfrågor.

Sedan ett par månader har han dock lämnat riksdagen för att i stället bli kommunalråd i hemkommunen Norrtälje. Och det ger honom en unik möjlighet att ytterligare stärka relationerna över Ålands hav.

Att Åland har en kompis, en försvarare, av Lodenius dignitet i toppskiktet av inte bara det parti som i mångt och mycket reglerar den svenska regeringens mandat i riksdagen, utan också sitter i ledningen för den mest Ålandsnära kommunen väster om oss, är en möjlighet som inte får förslösas.

I en tid då regionerna utmanar nationalstaten som den viktigaste beståndsdelen i det europeiska samarbetet ska Åland ta varje chans att se möjligheterna att bilda livskraftiga regionsarbeten över landsgränserna.

I Norden ser vi flera regioner som vill stärkas. Helsingfors-Tallinn, Malmö-Köpenhamn, Umeå-Vasa och Sundsvall-Östersund-Trondheim är bara några av alla exempel på samarbeten som kan skapa tillväxt över gamla nationsgränser.

Per Lodenius lanserade ett nygammalt samarbete när han besökte Åland i helgen: Roslagen-Åland-Åbo.

Och varför inte? På axeln som binder samman den enklaste och rakaste vägen över Östersjön har samarbeten genomförts många gånger genom åren, men kanske inte satt sig på det sätt som var tänkt. Ibland på grund av åländska tillkortakommanden, andra gånger på grund av svenska eller finländska.

Vad skulle då detta ha för betydelse? Sommaren 2021 var förvisso en bra sommar för stora delar av turism-Åland. Men för andra var det inte lika bra, och för rederierna – som står för en närmare en femtedel av Ålands bnp – återstår ännu att återvinna resenärernas förtroende. Att i det läget ha en förkämpe för den åländska saken i en av stockholmsregionens stora kommuner är av största vikt.

Om den åländska turismen ska ha ökad framgång framöver är det i Mälardalen de stora inreseskarorna ska hämtas. Det bästa scenario åländsk turism kan hoppas på är att folk i stor-Stockholm ska se Åland som deras enkla, nära, njutningsfulla och lättåtkomliga ”get-away”. Att Åland ska bli det naturliga resmålet om man vill uppleva natur, sol, god mat och vackra vyer.

 

Nu är det förstås inte så att Per Lodenius kandiderar till att bli Visit Ålands nästa vd. Icke desto mindre driver han på ett betydligt närmare samarbete med Norrtälje än vad som hittills varit fallet. Och han gör det efter bara några veckor som kommunalråd.

Här har Åland en möjlighet att utveckla ett regionalt samarbete på många nivåer. Samarbeten som innebär mycket liten risk, men som har stora möjligheter.

Men det gäller att smida snabbt. Risken är stort att Ålands bästa vän i Sverige inte har samma position efter valet nästa år.

Det är nu Åland och Lodenius kan finna gemensam utveckling.

Jonas Bladh

Jonas.bladh@alandstidningen.ax

Hittat fel i texten? Skriv till oss