Spotifys vd Daniel Ek. Strömningstjänsten tvingas se över vad som tillhandahålls på plattformen.
Foto: Pressbild, Spotify
Foto:

Bild

Spotify-bojkott väcker större frågor

Neil Young anser att Spotify sprider desinformation och väljer att bojkotta plattformen. Effekten kan diskuteras, men det väcker större principiella frågor kring utgivares makt och ansvar.

Artisten Neil Young begärde förra veckan att få lämna Spotify, detta då han inte vill befinna sig på samma plattform som Joe Rogan.

Joe Rogan är en komiker, kampsportskommentator och cannabisförespråkare som driver världens största poddradioprogram “The Joe Rogan exprerience”. Han är känd för välsmort munläder, långa intervjuer med ”tankeväckande” gäster och förmåga att hamna i blåsväder. Det är inte lätt att placera den spretiga underhållaren i något tydligt politiskt fack, men bland fansen finns en överrepresentation av amerikanska män med dragning till konspirationsteorier.
Joe Rogan har i ett avsnitt diskuterat nyttan av massvaccinering mot corona med en kontroversiell gäst, något som fick Neil Young att ställa ett ultimatum på Spotify: ta bort min musik eller Rogans podcast. Young anser att strömningsjätten sprider falsk information om vaccin och potentiellt orsakar död för de som tror på desinformationen.
Spotify svarade med att ställa sig bakom Joe Rogan. Affärsmässigt var det ett enkelt beslut för bolaget, som satsar på att erövra USA och bli världens största ljudmedium. 2020 gjorde man sin största investering någonsin genom att teckna ett exklusivt avtal för 100 miljoner dollar med podcastaren. Rogan är Spotifys kronjuvel, långt mer värdefull än någon artist.
Om syftet är att markera mot spridning av livsfarlig desinformation är det lätt att sympatisera. Därför är det deppigt att nu se Neil Young göra reklam för sin musik på Jeff Besos-ägda Amazon i stället, en plattform där det promotas litteratur med titlar som ”Anyone who tells you vaccines are safe and effective is lying”.

Än så länge har Spotify inte tagit ekonomisk skada av kontroversen. Bolaget har de senaste dagarna klättrat på New York-börsen. Några av Youngs generationskompisar har tagit rygg på honom, men lavineffekten av artister som följt i rebellrockarens fotspår har uteblivit.

Ändå är det en riskabel balansgång för musiktjänsten som strävar efter tillväxt, skulle avhoppen fortplanta sig kan kalkylen ställas på ända.
I söndags meddelade Spotifys vd Daniel Ek att man tagit till sig av kritiken, och att poddar om covid-19 från och med nu ska vara markerade och innehålla länkar om pandemin.
Neil Youngs protest har fått ringar på vattnet, kritikstormen mot Spotify har vuxit mer än vad många hade räknat med.

Debatten ruskar om och väcker större principiella frågor kring de stora it-plattformarnas makt och ansvar.

Spotify har uttryckligen velat vara en neutral plattform, utan utgivaransvar. Men i samma stund som nätjätten knöt en aktör till sig för ett kalas på 100 miljoner dollar ställde man sitt bolag bakom honom. Det förändrar tidigare förutsättningar, vilket man borde ha varit medveten om.
Enligt Dagens Nyheter ställdes frågan om hur Spotify ska hantera kontroversiellt innehåll till Daniel Ek redan vid en pressträff 2018. Han föreslog då ett råd, institution eller ombudsman som sätter gemensamma regler för hela branschen – men av detta blev inget av.
Techbolaget har nu kommit till en punkt där man måste ta ansvar för vad som uttrycks under det egna paraplyet och ta ställning till hur man ska agera publicistiskt.
Man kan tycka vad man vill om bojkott som metod, Spotify visar att man inte tänker falla för ultimatum. Men Neil Young-protesten kan ändå bli en viktig tankeställare. Det lär knappast vara sista gången Spotify, eller andra stora utgivare, ställs inför svåra redaktionella ställningstaganden.

Hittat fel i texten? Skriv till oss