I krigets skugga växer desinformationen. Mängder av bilder och videor sprids på sociala medier. Samtidigt går försvaret i våra närregioner ut och ber allmänheten att inte sprida bilder som kan avslöja eventuella militära förflyttningar.
Det är tydligt att vi lever i en tid där det ställs krav på oss att vara källkritiska och försiktiga med vad vi sprider på sociala medier. Annars finns risk att vi omedvetet blir offer för rysk krigspropaganda och ett verktyg för Putin-regimen.
I Ryssland stängs kritiska tidningar, hemsidor och radiostationer ner. En efter en får de verksamhetsförbud. Om de förhåller sig kritiska till Putins krig och inte böjer sig för krigspropagandan blir det lapp på luckan. Samtidigt fortsätter de statliga ryska tv-kanalerna fortsätta pumpa ut propaganda på order av Putin.
GRU:s cyberenheter gör allt för att påverka informationsflödet i väst för att skapa oro och osäkerhet och på det sättet påverka det politiska skeendet i väst.
Det är a och o att vi alla intar ett källkritiskt tänkande. Att vi inte låter oss ryckas med i det stora flödet av nyheter på sociala medier. För att klara av det har ”Medierna” i Sveriges Radio P1 tagit fram några enkla råd för hur vi ska förhålla oss till det som nu sprids på nätet.
Bland annat är det viktigt att vi frågor oss själva vilken grundkällan är? Vet vi var informationen kommer ifrån? Är det en sakkunnig som uttalat sig eller finns det flera källor som bekräftar information?
Vidare är det viktigt att fråga sig om man vet något om utgivaren? Har du tidigare hört talas om utgivaren? Finns informationen på andra sidor eller andra medier?
Det finns alltså enkla tips att ta till sig för att kontrollera att en nyhet är korrekt. Om det är utmanande är det enklast att även fortsättningsvis hålla sig till information från de etablerade mediehusen. De har journalister på plats och medierna utför kontinuerlig faktagranskning.
Vi tar många gånger det fria ordet och tillgången till faktagranskad information för given. År av stabilitet och öppenhet har medfört att vi upplevt att vi inte behöver vara observanta – där är vi inte nu. Och även om situationen är ny för många av oss så minns en del 1940-talets fasor och behovet att vara källkritisk och inte prata så mycket. Eller som man sa i Sverige under andra världskriget: ”En svensk tiger”.
Det är lätt att låta sig dras med i den information som nu bokstavligen sköljer över oss. Det är, enligt tidningen Ny Teknik, vetenskapligt bevisat att vi människor lätt litar på länkar och information som delas av någon närstående. Därför är det extra viktig att var och en nu drar sitt strå till stacken.
I dessa tider ska vi vara extra skeptiska och undvika lockelsen i att vara först ut med en nyhet. Lita på etablerade källor och sprid inget i onödan. Enkla grepp för var och en att ta till för att minska på oro och desinformation.
Daniel Dahlén