Det råder ett stort utbrott av mykoplasma på Åland kunde vi läsa i tisdagens Ålandstidningen. ÅHS vittnar om ovanligt många fall av just mykoplasma och lunginflammation.
Åland är inte på något sätt unikt utan samma fenomen utspelar sig i så väl Sverige som Finland. Större mykoplasmaepidemier är dessutom något som uppstår med några års mellanrum enligt Micael Strandell, smittskyddsansvarige läkare vid ÅHS.
Förkylningar kan framstå som harmlösa, men samtidigt höjs allt flera röster för att mer forskning måste till för att vi ska kunna motverka förkylningar.
För även om förkylningar i sig inte behöver vara något problem för en i övrigt frisk person så är kostnaderna för samhället enorma. Vi vet inte hur stora summor det handlar om för Ålands del, men i Sverige visar undersökningar på att förkylningar resulterar i sjukfrånvaro och nedsatt arbetsförmåga motsvarande i genomsnitt 5,1 sjukdagar per person och man pratar om en samhällskostnad på 2,7 miljarder euro (Svd 14/9).
Dessutom tillkommer belastningar på övriga delar i samhället inom främst sjukvården, men även på olika arbetsplatser där sjukfrånvaro leder till en högre belastning på övrig arbetskraft.
Röster höjs nu som säger att det behövs mer pengar till forskning inom området för att vi ska lära oss mer om vad som kan motverka förkylningar och hur vi ska behandla dem (SR 14/10). För oavsett vilka fina huskurer vi fått lära oss från barnsben finns det inte något entydigt vetenskapligt stöd för effekten av vitaminer eller mineraler i samband med en förkylning, enligt Statens beredning för medicinsk och social utvärdering.
Samtidigt säger vårdguiden 1177 att det finns saker man kan göra för att lindra förkylningen men då handlar det om att vila men samtidigt röra på sig måttligt och dricka mycket. Något som de flesta av oss redan vet att är bra för oss när vi är sjuka.
Även om forskningen inte är där än och det inte finns något gyllene trollspö för att minska antalet förkylningar så kan vi göra mycket för att minska smittspridning. Och kanske är det i just detta som vi alla kunde ta ett större ansvar. För det är onekligen så att en förkylning varken är uppskattad av oss själva eller samhället i stort. Så varför inte bara ta till oss de råd som ges och därigenom faktiskt försöka minska smittan? Tvätta händer, försök undvika sjuka människor och stanna hemma själv om man är sjuk och hosta och nys på rätt sätt i ärmen. Sedan kan man ju använda munskydd i vissa situationer om man vill och förstås ta de vaccin som erbjuds, tipsar Silvia Grönroos-Pada, överläkare i infektionssjukdomar vid Österbottens välfärdsområde i Svenska Yle (8/10).
Att stanna hemma behöver ju dessutom inte betyda att man inte kan arbeta utan här pratar vi om att nyttja möjligheten till distansarbete, som pandemin lärde många av oss.
Slutligen är det värt att poängtera att vi bör tänka på hur vi kan hålla ner smittan för att underlätta för vården. Håller vi ner smittan är det färre som behöver söka vård, vilket gör att resurser kan läggas på annat. Genom att hålla ner smittan skyddar vi även våra allra yngsta och våra äldsta. Så om inte annat kan vi hjälpas åt för att skydda de som är mest utsatta och inte bara säga att en förkylning hör årstiden till.
Daniel Dahlén