Foto:

Svenska valets avtryck på Åland

Den 11 september går Sverige till val. Valrörelsen är i full gång och partiledarutfrågningar och debatter avlöser varandra, men de stora frågorna står obesvarade.

När Sverige går till val den andra söndagen i september är det mycket som talar för att landet fortsätter sin politiska resa med kaos och flyktiga majoriteter.

Det är så pass jämt mellan blocken och osäkerheten så stor att det är omöjligt att förutspå utgången. I tider av oro, när stabilitet behövs som mest, tyder de flesta opinionsundersökningar på att en tydlig majoritet även fortsättningsvis är en svensk utopi.

Ur ett åländskt perspektiv har valutgången inte någon större direkt påverkan. De åländska politikerna har gedigna kontaktnät inom de flesta partier och synen på de större frågorna som berör Åland är de svenska partierna rätt ense om.

Däremot har den svenska valrörelsen och debatterna en inverkan även på det åländska debatten. Vi ser ofta att argument och diskussioner från den svenska debatten letar sig in i den åländska och inte minst påverkar effekterna av förd svensk politik till viss del även oss.

Under de senaste åren har andelen svenskar som flyttat till Åland ökat betydligt. I dag utgör andelen invånare med födelseort Sverige 10,2 procent av den åländska befolkningen. En siffra som kan jämföras med de som har födelseort Finland som är på 18,2 procent och Åland på 62,1 procent.

Den svenska inflyttningen till Åland går till många delar att hänföra till den förda svenska politiken. Visst finns släktband och kärlek där som två väldigt stora faktorer när det kommer till inflyttningen, men det finns som sagt också en stark politisk dimension.
Många av de som valt att flytta till Åland lämnar Sverige på grund av utvecklingen av den svenska skolan och på grund av våldsutvecklingen i storstäderna, men även för att Åland ger möjligheter till hemskolning.
Att dessa faktorer är avgörande i valet av Åland som bostadsort blir väldigt tydligt när man talar med de som flyttat till Åland och när man talar med fastighetsförmedlarna.

Ur ett svenskt perspektiv är det en olyckligt bedriven politik som givit detta. För Ålands del är det bra när vi får den inflyttning som Åland behöver. Mer in- och återinflyttning för att trygga arbetskraftsförsörjningen och för att få Åland att växa.
Att Sverige står inför en rad olika utmaningar är tydligt. Lag och ordning, skola och ekonomi är alla väsentliga ingredienser för att få Sverige på fötter igen.

De svenska socialdemokraterna har regerat i åtta år utan att få bukt med frågorna. Med en sådan utgångspunkt skulle man kunna tro att oppositionen hade ett öppet fält mot makten, men icke. I stället ser vi en opposition som poserar mer än attackerar sakfrågor. En opposition som har otroligt svårt att nå fram med sin politik, slagkraftigt formulera den och inte minst ge tydliga besked om Sverigedemokraternas roll i en kommande regering.
Detta samtidigt som Socialdemokraterna genom Magdalena Andersson fått en ledare som är vass och politiskt smart. Däremot har Socialdemokraterna samma svårigheter som oppositionen att formulera ett tydligt regeringsalternativ med samarbetspartierna Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centern.

Att beskriva den svenska valrörelsen som att hela havet stormar är nog det minsta man kan säga. Det kan med fog även påstås att det blir en lång och komplicerad regeringsbildning där oheliga allianser kan uppstå och där röda linjer för samarbeten korsas.

Så spänn fast säkerhetsbältet och ladda upp med popcorn – för om inte annat så väntar en resa med mycket politisk underhållning. En resa som även smittar av sig på Åland, om inte direkt så i alla fall indirekt.

Daniel Dahlén

Hittat fel i texten? Skriv till oss