Enligt statistisk från Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund har totalt 2.608 personer drunknat de senaste 20 åren. Av dessa har 14 personer omkommit på Åland.
Flest drunkningsolyckor inträffade i början av 2000-talet. Senast en person drunknade på Åland var 2017.
Midsommar har olyckligtvis blivit en helg som förknippas med drunkningsolyckor. De fyra senaste åren har mellan två och nio personer omkommit genom drunkning under midsommarhelgerna. I år rapporterade myndigheterna att fem personer miste livet genom drunkning under midsommarhelgen i Finland.
Tvärtemot vad många kanske tror är det inte särskilt vanligt att personer omkommer till följd av alkoholrelaterade olyckor i båttrafiken. Alkoholen tenderar dock vara involverad i andra olyckssammanhang.
De vanligast förekommande drunkningsolyckorna involverar berusade män som simmar ensamma efter ett bastubad. Händelseförloppen är svåra att klarlägga i efterhand just därför att den drunknade personen många gånger befunnit sig ensam utan tillsyn från andra människor. Däremot är det ett faktum att alkohol försämrar motoriken och bidrar till oaktsamhet och övermod, faktorer som knappast förbättrar säkerheten.
En annan typisk drunkningsolycka involverar äldre män som fiskar ensamma från små ranka båtar. Det händer att fiskenäten fastnar i propellern och att personen ramlar överbord när nätet ska dras loss. Om man befinner sig utan flytväst till sjöss och har försämrad motorik till följd av högre ålder blir olyckan lätt ett dystert faktum.
Hur ska vi förebygga drunkningsolyckor? Diskussionen om att sänka promillegränsen på sjön kommer ofta på tal i detta sammanhang. På Åland och i Finland är det tillåtet att framföra en båt med 1,0 promille alkohol i blodet vilket är högt om man jämför med promillegränserna i andra Östersjöländer.
Tanken om att sänka den tillåtna promillegränsen kanske är god men berusade båtförare är inte roten till problemet med drunkningsolyckor. En sänkt promillegräns kunde däremot göra båttrafiken säkrare i allmänhet på sjön. Visserligen är marginalerna generellt större på sjön än i trafiken på land, men med en promille alkohol i kroppen är många båtförare de facto kraftigt berusade bakom rodret.
I syfte att stävja drunkningsolyckor bör vi i stället lära oss att man inte ska bada ensam när man druckit alkohol och ta för vana att alltid bära flytväst när vi är på sjön.
Att ramla i sjön utan att ha flytvästen på kroppen är som att köra bil utan att spänna fast sig med säkerhetsbältet. Är olyckan framme är det helt enkelt för sent att spänna fast sig eller ta på sig en flytväst.
I dag är det tillåtet att köra båt utan att bära flytväst, lagen kräver endast att det finns flytvästar till alla passagerare ombord. Här vore det således befogat med en skärpning av lagen.
Det är alltid tragiskt när personer omkommer plötsligt till följd av oväntade olyckor. Det ligger i olyckans natur att vara oförutsägbar och man kan inte gardera sig mot allting här i världen, men man behöver inte hjälpa olyckan på traven.
Simma nykter och med sällskap och kom ihåg att flytvästen ska bäras på kroppen och inte i någon båtlucka. Det är naivt att tro att olyckor bara drabbar andra och inte en själv.
Jonathan Eriksson
Tel: 26 026