EU-parlamentet röstade i torsdags för lagförslaget Digital Services Act (DSA). Lagförslaget har stor inverkan på vår vardag. Genom lagförslaget begränsas de stora techjättarnas handlingsutrymme och de åläggs att ta ett större ansvar för olagligt innehåll på sina plattformar.
Visst finns utmaningar med det antagna lagförslaget och det finns röster som gärna hade sett hårdare reglering, men i det stora hela är detta ett steg i rätt riktning
EU, och många av dess beslutsfattare, har under en längre tid uppfattat att man mist kontrollen. De stora techjättarna har agerat fritt på den europeiska marknaden – utan att ta ansvar för sitt innehåll.
Genom DSA får EU nu större möjligheter att ingripa mot olagligt innehåll på plattformar som till exempel Facebook. Men lagförslaget förbjuder även riktad reklam mot minderåriga och inte minst blir det skärpta regler mot gränssnitt som utformas för att lura oss användare att beställa en produkt eller en tjänst.
Den stora målsättningen med DSA är att den inre marknaden och medborgarnas rättigheter i förhållande till digitala tjänster och dess mellanhänder ska säkras. Regelverk som ställer hårdare krav på techjättarna och deras partners medför att de måste ta ett större ansvar för sina produkter och tjänster precis som vilken handlare som helst. Ansvar kommer att avkrävas de globala jättarna i allt från produktsäkerhet, kemikalieanvändning till producentansvar
Antagandet av lagförslaget är en stor framgång för den vanlige medborgaren. De stora techjättarna har lobbat hårt för att DSA skulle ta en annan riktning, men utan att lyckas.
Genom att förslaget nu ser ut att gå igenom ökar säkerheten för alla EU-medborgare , och techjättarna får ta ett större ansvar för vår västerländska demokrati. Nu kommer de i allt större utsträckning bära ansvar för vad som händer och sker på deras plattformar.
Även om det hörs positiva röster kring förslaget så finns det röster som säger att lagförslaget kunde ha tagits ett steg längre. Att EU missar, som den tyske piratpartisten Patrick Breyer lyfte i debatten, att ta tillbaka kontrollen över den digitala tidsåldern och sätta medborgaren och de demokratiska institutionerna i förarsätet.
Samtidigt ska vi komma ihåg att det är första gången på närmare 20 år som EU på allvar reglerar dessa företags vardag. Branschen har genomgått enorma förändringar i det stora, men även ur ett användarperspektiv när det kommer till e-handel, informationsinhämtning och den digitala vardagen i stort. Således är det ett stort steg framåt för dig och mig när regleringen nu medför att dina och mina rättigheter stärks. Där medborgarens röst blir starkare och där branschen får bära ansvar.
Lagförslaget ska nu slutligen godkännas av EU-kommissionen och ministerrådet. Med det klara beskedet från EU-parlamentet i bagaget är det troligt att vi kommer se den nya lagstiftningen på plats inom den snar framtid.
Ett förslag som ger konkurrens på lika villkor, stärker konsumentskyddet, utkräver ansvar från de som säjer produkter och tjänster online, förbjuder vilseledande reklam och reklam mot minderåriga, men inte minst måste plattformarna hädanefter granska sina algoritmer för att se till att de inte har några skadliga effekter på användaren. Det är således ett bra lagförslag som nu vunnit gehör. Ett förslag som är bra för användaren och för samhället i stort.
Daniel Dahlén