Under våren har Ålands idrott träffat politiker från samtliga sju politiska partier för att samtala kring olika idrottsfrågor. En sammanfattning av dessa samtal har därefter varit på remiss hos idrottsorganisationens 70 medlemsföreningar vilket utmynnat i ett idrottspolitiskt manifest.
Ålands idrott har kokat ned samtalen till ett fem punkter starkt manifest att ta med sig i det fortsatta jobbet för att stärka idrottsrörelsen.
– Vi upplever att alla partier kunde enas om de här punkterna och det finns en ganska stor enighet i det här. Det har varit en positiv känsla runt de här träffarna, säger Jenna Gestranius som tillsammans med ordförande Anders Ingves och en styrgrupp från styrelsen för Ålands idrott deltagit i träffarna med 21 åländska politiker.
Ålands idrott låter aktivt bli att raljera om idrottens betydelse ur ett hälsoperspektiv vilket man anser är en självklarhet att alla känner till.
– Det här är konkreta åtgärdsförslag för att kunna utveckla idrotten vidare, säger Jenna Gestranius.
Viktiga punkter
En springande punkt i manifestet är finansieringen av idrotten och hur den ska se ut i framtiden. Idag finansieras verksamheten nästan uteslutande av Paf-medel. Där vill idrottsrörelsen bland annat se en möjlighet att kunna fondera medel för att kunna finansiera idrotten även i sämre tider.
– Det här råder det en stor enighet i, säger Jenna Gestranius.
Tilldelningen av medel ska dessutom motivera att fler börjar idrotta och anslagen ska därmed vara kopplade till idrottsindex byggt på tillväxten inom idrotten.
Att alltför många slutar med sin idrott är ett problem som måste tas på större allvar. Att underlätta för utövare att kunna utöva sin idrott direkt efter skolan är en modell som visat sig framgångsrik i såväl Island, Färöarna och Finland.
– Man tappar dem i glappet som blir mellan skolan och hemmet. Men vi måste hitta en struktur i det här hur det ska kunna fungera med hjälp av idrottsföreningarna, säger Jenna Gestranius.
Att frigöra mer tid för idrott och mindre för byråkrati för ledare inom föreningarna är en annan punkt i manifestet.
– Det är inte skrivbordsprodukterna som gör att verksamheten blir bättre utan idrotten måste komma först. Det är i och för sig viktigt att idrotten är hållbar, och en trygg och inkluderande miljö, men man får inte glömma bort att man i grund och botten håller på med idrott för att det är roligt, säger Jenna Gestranius.
Bild
Fler platser för spontan idrott som finansieras av offentliga medel är en annan punkt i manifestet.
– Det är viktigt att det fortsatt tilldelas medel till fler platser där man kan röra på sig, säger Jenna Gestranius.
Idrottsturism het fråga
Hur Åland ska utveckla idrottsturismen är i sin tur en het fråga som har sin givna plats i manifestet. Här vill den samlade åländska idrottsrörelsen se ett tydligt offentligt finansierat projekt med alla inblandade parter,
– Det är den politiska fråga som kanske diskuterats längst utan att man orkat ta tag i. Alla ser det här men man måste se till att alla får nytta av det. Ett förslag är att skapa en konstruktion där idrottsföreningarna som tar på sig ett arrangemang även kompenseras ekonomiskt för det, säger Anders Ingves.
I dagsläget finns evenemangsbidrag att söka för föreningar för själva arrangemanget man genomför men inte för de ekonomiska vinster som kommer Åland tillgodo genom boende och annan vistelse under evenemanget.
– Alla tycker att det här är viktigt. Men vi måste sätta oss ned och bygga en struktur för det här, säger Anders Ingves som vill se en samlad aktion från hela turismnäringen och idrottsrörelsen tillsammans.
Alla åländska partier har i dagarna fått en sammanfattning av manifestet.
– Vår förhoppning är att de ska ta med essensen ur det här i regeringsprogrammet, säger Anders Ingves.
Bild
– Men det mest viktiga är att det händer någonting efter valet – och inte att det bara snackas om det innan valet.
Manifestet står dock inte och faller med vilken regering som tar makten för de kommande fyra åren.
– Vi kör på i de här spåren oavsett men det är klart att det är bättre om vi får politikerna med oss, säger Anders Ingves.