Sverige återhämtar sig och inflationen är under kontroll. Men riskerna är stora för svensk ekonomi i den alltmer fragmenterade världsekonomin, präglad av geopolitiska konflikter och protektionism, enligt IMF-delegation.
Givet situationen just nu och en risk för allt högre globala handelshinder är det avgörande för Sverige – och alla EU-länder – att göra vad som krävs på hemmaplan, säger Pelin Berkmen, som lett delegationen, på en presskonferens.
Tar inte konsumtionslyft för givet
Hon pekar särskilt ut strukturreformer som främjar produktivitet i Sverige. Men också att man bör satsa på ökad integration på EU:s inre marknad, när det gäller flödet av arbetskraft, kapital och tjänster för att täcka upp för befarade bakslag när det gäller export till andra länder utanför EU.
Det lyft i inhemsk konsumtion som många ekonomer räknar med efter Riksbankens räntesänkningar ska inte tas för givet, enligt Berkmen.
Hon beskriver både finanspolitiska stimulanser och Riksbankens sänkningar hittills som väl avvägda, men utesluter inte att det kan behövas fler räntesänkningar.
Hon har under sitt Sverigebesök bland annat träffat svenska banker. De ser lönsamma och välkapitaliserade ut, enligt Berkmen.
Det ger dem flexibilitet att använda sina vinster, till utdelningar eller till mer kreditgivning, säger hon.
Men bankerna måste ha kvar stora buffertar, varnar Berkmen. Hon ser fortsatt stora risker i svensk finanssektor, kopplat till hög skuldsättning och problem i fastighetssektorn.
Tufft för unga
Sverige måste även hantera konsekvenser av en åldrande befolkning. Dessutom noterar IMF – som de gjort tidigare – att det finns stora barriärer för unga på väg in på den svenska bostadsmarknaden.
Detta kan kräva strukturreformer på den svenska hyres- och bostadsmarknaden – bland annat när det gäller beskattning.
Regeringen får bland annat tummen upp av IMF för nedmonteringen av ränteavdraget på lån utan säkerhet. Men det kan behövas mer, enligt Berkmen:
Vi skulle välkomna, ovanpå det, en kartläggning av fördelar och kostnader av att ta bort ränteavdraget på bolån.
En fastighetsskatt borde också övervägas.
En fullständig IMF-rapport från den så kallade artikel IV-konsultationen som Berkmen har slutfört väntas senare i vår.