När en ny asteroid påträffas är det första man gör att försöka ta ut dess bana.
Det har man gjort nu i samband med att den här asteroiden just har passerat jorden, säger Eric Stempels, forskare i astronomi och rymdfysik vid Uppsala universitet.
Asteroiden i fråga har fått namnet YR4 och är 40–100 meter bred. Den siktades för första gången så sent som i slutet av december, skriver den europeiska rymdorganisationen, ESA, i ett pressmeddelande.
Nya observationer 2028
Enligt rådande bedömning väntas asteroidens bana sammanfalla med jordens den 22 december 2032. Med nästan 98 procents sannolikhet passerar de två himlakropparna bara nära varandra. Men risken för kollision utesluts inte. I januari angav ESA risken till 1,2 procent, och nu beräknar Nasa i USA den till 2,3 procent.
Nu är den på väg bort från jorden och väntas passera igen i november 2028, säger Eric Stempels och fortsätter:
Det är först då vi kan ta fram en ordentlig bana och ett besked för hur det kommer gå 2032. Den här procentrisken för kollision är alltså baserad på vad vi vet i dag, och kommer att ändras vid nya observationer.
"Måste hålla koll"
När man bedömer risken med en asteroid handlar det både om sannolikheten att den krockar med jorden, och var på jorden den i så fall slår ned.
Det finns många om i den här kedjan. Dels om den är så pass stor och av ett material vars nedslag får konsekvenser, dels om den ens krockar med jorden. Och då på ett ställe där det finns människor. Alla dessa steg är i sig själva osannolika.
Eric Stempels säger att asteroiden är relativt liten, men understryker vikten av att dess bana följs upp.
Så länge vi inte kan utesluta något måste vi hålla koll.
![Asteroiden övervakas av Europas rymdförsvar. Genrebild.](https://thumbnail.tt.se/media/text/250211-asteroid-dffa52c1/a001_NormalThumbnail.jpg)