Rikspolischefen säger i sitt tal på Folk och försvar i Sälen att barn utför morduppdrag som om det vore ett extrajobb. Våldsuppdragen läggs ut i chattappar och sociala medier. Och på bara ett år har antalet barntorpeder ökat kraftigt.
Barn under 15 år, som inte är straffmyndiga, det var väldigt ovanligt – men där ser vi verkligen en ökning under förra året, säger Petra Lundh.
"Har ingen aning"
Barnen har blivit verktyg inte bara för inhemska gäng utan även för statliga aktörer. Lundh pekar bland annat på dåden mot israeliska ambassader och företag, där den misstänkte i något fall varit så ung som 14 år.
Men de unga som utför gärningarna har ju ingen aning om vilken konflikt de agerar i, säger hon.
Hur ska ni få stopp på att både gäng och främmande makt utnyttjar barn?
Vi har en helt annan uppklarningsprocent och vi förhindrar jättemycket, men de översta topparna kanske sitter i utlandet, och då är det naturligtvis betydligt svårare att komma åt dem, säger Petra Lundh.
Hon uppger att polisen lyckats få några utlämnade, men att många är kvar. Omkring 600 gängkriminella bedöms bedriva grov organiserad brottslighet i Sverige från utlandet, enligt polisen.
Varnar för sabotage
Förra året minskade skjutvapenvåldet något med färre dödade och skadade. Men varken regeringen eller rikspolischefen vågar tala om en vändning.
Vi ser att konfliktnivåerna fortfarande är höga. Det har tagit lång tid att komma hit och det kommer att ta lång tid att vända det, säger Petra Lundh.
Rikspolischefen varnar även, precis som Säpochefen, för sabotage på svensk mark.
Bara under förra året kunde vi se flera aktiviteter som hade karaktären av sabotage. Det rör sig om allt från åverkan på vattentorn till intrång i it-system och olovliga flygningar med drönare.