Sven Bölte är professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap vid Karolinska institutet och har forskat och arbetat med neuropsykiatriska diagnoser i 30 år. Han menar att Socialstyrelsens statistik om att allt fler får autismdiagnos har flera förklaringar.
En viktig anledning är att det finns en mycket större medvetenhet och kunskap i samhället om autism än tidigare. Det gör att fler utreds och fler diagnoser ställs. Däremot finns det inget som pekar på att de autistiska symtomen har ökat.
Har synen på autism förändrats?
I hög grad. För 20–30 år sedan ansågs det vara en sjukdom som kanske kunde botas, det var ett tufft besked med en autismdiagnos. I dag är det betydlig mindre stigmatiserat och diagnosen har alltmer blivit en förklaringsmodell för varför man känner sig eller uppfattas som annorlunda. Det ifrågasätts inte att det går att ha ett fungerande liv med en autismdiagnos.
Diagnos ger rätt till stöd
Är det enbart positivt att fler får diagnos?
Det är komplext. Många vill ha en diagnos för att det ger rättigheter till stöd och anpassning i skola och även i arbetslivet och på så sätt är det bra.
Men det säger en del om vilka krav samhället ställer på oss i dag. I skolan ska man ta stort ansvar för sin undervisning tidigt, ha social förmåga och prestera i hög takt. På sikt är det ingen lösning att fler får diagnoser för att klara sig utan vi behöver titta på samhällsutvecklingen i stort och vilka kognitiva krav som ställs.
Både autism- och adhd-diagnoser ökar och det är ingen vårdfråga utan en samhällsfråga. För den som inte klarar alla dessa krav kan en klinisk diagnos vara det enda som ger möjligheten till anpassning och stöd. Autism har för allt fler blivit en fråga om identitet och diversitet, men det behandlas fortfarande som en medicinsk diagnos.
"Fångar upp flickor bättre"
Hur kommer det sig att ökningen är störst bland flickor?
Skola och vården har blivit bättre på att fånga upp flickor. Tidigare trodde man att det var väldigt mycket vanligare bland pojkar. Flickorna kan ha fått andra diagnoser som ångest, depression och ätstörningar.
Vad tror du om framtiden, har vi nått ett tak?
Det är ingenting som tyder på det nu. Vi utreder fler, bland annat eftersom det tillsatts resurser för att korta köerna till utredningar. Och skolan och samhället fortsätter med ökade krav så jag tror det kommer öka innan vi når en platå.