Beskeden från USA:s nya styre i veckan har skakat om. Från president Trumps besked om att fredsförhandla om Ukraina med den ryske presidenten Vladimir Putin, till budskapen från den amerikanske försvarsministern om att Ukraina inte ska få behålla sina gränser och inte gå med i Nato.
Hur oroande är signalerna från USA?
Det man kan konstatera är att vi får en del olika besked beträffande frågor kopplade till Ukrainas Natomedlemskap, om européerna ska engagera sig eller inte och på vilka villkor en sådan förhandling skulle äga rum, säger försvarsminister Pål Jonson (M).
Från svensk sida är vi nu absolut mest fokuserade på att skicka ett så starkt stöd till Ukraina som möjligt, så de har möjlighet att förhandla från en styrkeposition.
Mindre militär närvaro
USA:s vicepresident JD Vance nämnde inte Ukraina i sitt tal på Münchens säkerhetskonferens. Men i intervjuer har han sagt att Europa "självklart" ska vara delaktigt i alla samtal om ett krigsslut i Ukraina, och att sanktioner och militära påtryckningar mot Ryssland för att nå fred inte är uteslutet.
USA:s Ukrainasändebud Keith Kellogg meddelar tvärtemot att Europa inte kommer att delta i de planerade samtalen, skriver The Guardian.
Statsminister Ulf Kristersson (M) ska träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under dagen, säger han till SVT.
Tidigare under dagen har Pål Jonson och utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) pratat med Keith Kellogg.
Betonar dialog
Från den svenska regeringen betonar man dialog.
Det är bra om vi kan närma oss positionerna mellan Europa och USA. Ju mer liknande positioner vi har desto bättre förutsättningar har vi för att få ett starkare tryck på Ryssland och en fred på Ukrainas villkor, säger Pål Jonson.
Den amerikanske försvarsministern Pete Hegseth har i veckan även varnat europeiska Natomedlemmar för att ta amerikansk militär närvaro i Europa för given.
Räknar du med att USA kommer att dra tillbaka soldater från Europa?
Det kan inte uteslutas. USA gör nu en översyn av den militära närvaron i Europa och då kan det bli så att man minskar sin närvaro, säger Jonson.
I dag finns 80 000–100 000 amerikanska soldater på europeisk mark. Att ersätta alla är inget som görs i en handvändning, har Tysklands försvarsminister konstaterat.
"Ett Europa av arméer"
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade på lördagen att han anser tiden vara mogen för Europa att skapa en gemensam militär styrka för att möta hotet från Kreml.
Pål Jonson pratar hellre om "ett Europa av arméer" än en Europaarmé.
Men jag tolkade också Zelenskyj som att han trycker på för att Europa behöver bli resursstarkare och ha en starkare militär förmåga. Sedan kommer det att behöva kanaliseras in genom Nato och också genom höjda försvarsinvesteringar.
![Försvarsminister Pål Jonson. Arkivbild.](https://thumbnail.tt.se/media/text/250215-tysksakerhetjonsonuv-f6720fb8/a001_NormalThumbnail.jpg)