Det är nu säsongsskifte i både Arktis och Antarktis. Nordpolens isar har just nått sitt årliga maximum, innan vårsolen börjar tära på dem. Runt Sydpolen går tvärtom sommaren mot sitt slut, och isarna växer igen.
Men i båda fallen är ismängderna låga, i Nordpolens fall till och med "nytt rekord som den minsta utbredningen av vinterhavsis någonsin uppmätt", skriver DMI i ett pressmeddelande. "Mars månads medelutbredning uppmättes till 14 miljoner kvadratkilometer, 140 000 mindre än det tidigare rekordet från 2018".
Ond cirkel
Väderbyrån noterar att minskningen motsvarar ett helt England i isyta. Och Jacob L Høyer, som leder DMI:s enhet för satelliter och Arktis, varnar för att detta lätt blir en ond cirkel.
"Den rekordlåga utbredningen kan få stora konsekvenser för sommaren. Mindre havsis betyder nämligen mer öppet vatten, som med sin mörka färg tar upp mer värme från solen", säger han i pressmeddelandet.
"Låg utbredning kan skapa en självförstärkande effekt och ge en varm sommar."
I Antarktis är bilden något ljusare. Efter södra halvklotets sommar nådde havsisen där säsongens minimum den 25 februari. Den täckte då 1,87 miljoner kvadratkilometer, alltså motsvarande ungefär fyra Sverige. Det är sjunde minsta säsonglägsta sedan satellitmätningarna inleddes 1978.
Somrar utan is
Men Adrian Lema, chef för en klimatforskningsenhet på DMI, är säker på att fler rekord är att vänta.
"Den globala uppvärmningen som människan ligger bakom är huvudorsak till att havsisen blivit mindre de senaste decennierna. Brist på havsis förstärker uppvärmningen ännu mer, så vi är inne i en negativ spiral", säger han i pressmeddelandet.
"Vi väntar oss somrar praktiskt taget utan havsis runt Grönland inom 25 år."
