I Parisavtalet från 2015 satte världens länder ett mål på att den globala medeltemperaturen inte skulle öka mer än 1,5 grader från förindustriell tid, något som inträffade 2024. Men för att Parisavtalets mål ska vara kört ska ökningen ligga kvar under en längre tid, man brukar prata om en 20- eller 30-årsperiod.
I två studier, som publicerats i tidskriften Nature Climate Change, har forskare försökt ta reda på om vi nu har klivit in i en sådan längre tidsperiod av högre temperatur. Genom att analysera klimatdata bakåt i tiden har de undersökt vad som hänt tidigare när varma år har inträffat. Slutsatsen är att de gånger det inträffat tidigare har vi redan varit inne i en längre period av varma år.
Utifrån det är det alltså sannolikt att vi redan nu är i början av en sådan 20-årsperiod med en högre medeltemperatur och att Parisavtalets mål redan är passerat.
Forskarna bakom de båda studierna har använt sig av olika metoder och når lite olika resultat i sina beräkningar. Men de är helt eniga om att snabba och kraftfulla åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser är absolut nödvändiga.
![2024 är det varmaste år som hittills uppmätts, enligt EU:s klimattjänst Copernicus. Forskare menar att sannolikheten för att vi gått in i en längre period med en temperaturhöjning på över 1,5 grader är stor. Arkivbild.](https://thumbnail.tt.se/media/text/250213-parisavtalfara-7b83c86c/a001_NormalThumbnail.jpg)