Det vanligaste felet är att man ansökt om ersättning samtidigt som man har arbetat och det är de här grupperna som sticker ut, säger Rosa Fiorito, områdeschef på Försäkringskassan.
Varje år betalar Försäkringskassan ut knappt nio miljarder i ersättning för vård av barn till ungefär 900 000 föräldrar. Ansökan om ersättning kan enkelt göras digitalt och beslut fattas vanligtvis på de uppgifter vårdnadshavarna uppger i ansökan. Den som ansöker behöver varken visa läkarintyg eller intyg från arbetsgivare att man varit hemma.
Ett system byggt på tillit med andra ord, men fusket med vab-ersättningen är ett stort problem, enligt en ny rapport från Försäkringskassan.
Ny lag
Det är en liten andel av befolkningen som begår brott, men numerärt toppar felaktiga vab-utbetalningar Försäkringskassans statistik även om summorna vid varje utbetalning inte är så höga, säger Rosa Fiorito.
Att medvetet lämna felaktiga uppgifter är ett brott och Försäkringskassan gör olika typer av kontroller både före och efter utbetalning. Vid årsskiftet trädde en ny lag i kraft som innebär att arbetsgivare ska lämna uppgifter till Skatteverket när en anställd är frånvarande på grund av vård av barn.
Genom de här arbetsgivardeklarationerna kommer vi att få ytterligare ett verktyg att upptäcka och förhindra bidragsbrott inom vab, säger Rosa Fiorito.
Osäker siffra
Enligt Försäkringskassan fuskas det för 800 miljoner kronor per år – en siffra som ifrågasätts av en docent i statistik vid Uppsala universitet som i Svenska Dagbladet beskriver beräkningarna som "godtyckliga".
Den siffran kommer från ett regeringsuppdrag som vi har som slår fast att vi ska skatta omfattningen av felaktiga utbetalningar. En skattning är ju per definition något som är osäkert, men även om siffran är osäker så är det stora belopp och varenda felaktig krona som går ut är ett problem som vi behöver stoppa, säger Rosa Fiorito.