Campus Risbergska var en skola och en arbetsplats för 2 677 elever och cirka 200 anställda. Ett nav för vuxna i alla åldrar från 18 till 70 år.
Nu är skolan en brottsplats och Örebro kommun kan, bara en vecka efter dödsskjutningen, inte ge ett besked om när verksamheten kan återstarta. Men det kommer att dröja veckor, kanske månader, innan lokalerna – rent teoretiskt – kan tas i bruk.
Känsligt arbete
Den dagen som kommunens personal får tillträde väntar ett tungt och känsligt arbete med att samla in alla privata ägodelar som lämnades i kaoset och att planera för renovering, förklarar kommundirektör Peter Larsson.
Men det är egentligen inte lokalfrågan som är den mest kritiska för att kunna återstarta utbildningen. Först och främst måste våra pedagoger vara i ett skick att orka och kunna klara av att genomföra utbildningar, säger han.
Andra lokaler
Krisstöd är alltså prio ett, medan lokalfrågan tills vidare kan lösas på ett eller annat sätt.
Vi har andra lokaler, men vi har också, och det är jag väldigt glad för, ett starkt engagemang i vår stad. Privata fastighetsägare och företag har vänt sig till oss och sagt "säg till om ni behöver lokaler".
Frågan många säkert ställer sig är om Risbergska någonsin kan bli en skola igen.
Det är klart att vi förstår känslan av att inte kunna återvända. Det är en helt naturlig reaktion. Vi har ändå inriktningen att öppna skolan igen, vid någon tidpunkt. Sedan får vi bedöma och se om den inriktningen behöver förändras, säger Peter Larsson.