+ Arenorna
"Milano Cortina 2026" är det officiella namnet på nästa års OS, men många fler klassiska vintersportorter kommer stå värd för tävlingarna i norra Italien. Längdskidåkarna håller till exempel till i Val di Fiemme och skidskyttarna tävlar i Antholz. De alpina grenarna avgörs i både Cortina d’Ampezzo och Bormio, medan Livigno ansvarar för freestylegrenarna.
OS blir därför en logistisk utmaning för både åskådare och media på plats. De stora avstånden mellan tävlingsorterna gör också att många aktiva inte kommer bo i någon av OS-byarna i Milano och Cortina.
Och när de 25:e vinterspelen sedan ska avslutas den 22 februari sker avslutningsceremonin i en amfiteater i Verona, en stad som dock inte står värd för några tävlingar.
+ Frågetecknet
Tävlingarna i bob, rodel och skeleton är planerade att avgöras i Cortina. Men än så länge finns ingen bana – och tiden börjar bli knapp. Skog har avverkats för den 1 445 meter långa sträckningen och banan har kritiserats av allt från miljöorganisationer till Internationella olympiska kommittén (IOK). Arbetare jobbar i princip dygnet runt för att färdigställa banan, rapporterade Dagens Nyheter, när man nyligen besökte miljardbygget som har blivit en omdebatterad prestigefråga för både arrangörerna och politiker i Italien.
Deadline för att ha banan klar för att teståkas är i mars, men det kan möjligen skjutas upp till i april. Annars finns en backup-plan att kälkgrenarna i OS i stället avgörs i Lake Placid, USA.
+ Svenskarna
OS i Peking var en blågul framgångssaga och med åtta guld, fem silver och fem brons gjorde Sverige sitt bästa vinter-OS någonsin.
Dubble guldmedaljören Nils van der Poel (numera Svensson) lade därefter skridskorna på hyllan. Men ett helt gäng av medaljörerna – alltifrån Walter Wallberg, Sara Hector och Sandra Näslund till skidskyttar, skidåkare och curlare – lär vilja slåss om nya medaljer även nästa år. Men det kommer krävas något i hästväg för att lyckas överträffa medaljrekordet från 2022.
+ Ryssarna
I OS i Paris i somras fick vissa individuella idrottare från Ryssland och Belarus delta under neutral flagg – men inga lag tilläts. Hur det blir i Milano Cortina återstår att se. Men tidigare i veckan meddelade i alla fall Internationella ishockeyförbundet (IIHF) att man inte vill tillåta ryska och belarusiska lag nästa säsong. Om IOK, som brukligt, följer de enskilda förbundens önskemål innebär det att Ryssland inte deltar när NHL-proffs är med i herrarnas hockeyturnering för första gången sedan Sotji 2014.
+ Biljetterna
Försäljningen startar nu i februari, där personer som tidigare har registrerat sig har förtur att köpa biljetter. I april öppnar sedan den allmänna försäljningen av återstående biljetter. OS-organisationen har meddelat att 20 procent av biljetterna ska kosta mindre än 40 euro (cirka 450 kronor) och mer än hälften ska kosta under 100 euro (cirka 1 150 kronor).
De dyraste biljetterna är till herrarnas hockeyfinal i Milano, med priser från cirka 5 000 kronor och uppåt, skriver sajten Inside the games.