Antalet tillsynsärenden inom den åländska skolan har ökat under sedan den nya lagen och barnomsorg och grundskola trädde i kraft 2021. Som Ålandstidningen berättade i onsdagens tidning har landskapsregeringen därför utrett frågan.
På en presskonferens på onsdagen berättar Jonna Grunér att frågan initierats eftersom det funnits en kritik mot hur tillsynen av skolan ordnas, framför allt från kommunerna. I dag ligger tillsynen på utbildningsavdelningen vid landskapsregeringen, som också ansvarar för att utveckla och lagstifta inom samma område.
– Vi är inte så många som jobbar med de här frågorna och det betyder att personer som arbetar med lagstiftningen också utövar tillsyn. Ålands litenhet är en utmaning, och det har funnits önskemål om att tillsynen ska vara fristående från övriga delar.
Två spår
Jonna Grunér berättar att en styrgrupp utrett hur en tillsynsstruktur för de åländska utbildningsverksamheterna kan utformas och sett över behovet av ny lagstiftning i anslutning till tillsynen. Vid årsskiftet lämnade styrgruppen in sin rapport och sedan dess har utbildningsminister Annika Hambrudd (C) beslutat ge utbildningsavdelningen i uppdrag att närmare utreda två alternativ för tillsynens organisering. Det första alternativet innebär att all tillsyn samlas inom Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM). Det andra alternativet innebär en uppdelning där den reaktiva tillsynen – som innebär att myndigheten agerar på klagomål, anmälningar eller andra rapporterade problem – flyttas till ÅMHM, medan den proaktiva tillsynen, som syftar till att förebygga brister, stannar kvar hos landskapsregeringen.
– Rapporten tog fram åtta olika förslag och jag har valt att man ska gå vidare med de här två. Vi vill inte skapa en ny fristående myndighet, men det finns önskemål om en mer oberoende tillsyn, säger utbildningsminister Annika Hambrudd (C).
Går vidare
För närvarande söker landskapsregeringen en specialsakkunnig i utbildning och tillsyn för perioden april-december.
– Det är ett led i arbetet. Vi behöver resurser som kan ta den här frågan vidare, säger Jonna Grunér.
Annika Hambrudd konstaterar också rent allmänt att tillsyn handlar om hur en verksamhet kan förbättras.
– Många gånger uppfattas ett tillsynsärende som att det finns en stark kritik. Man kanske mera ska se det som en process för att förbättra och utveckla verksamheten.