På söndag går Åland till såväl kommunal- som lagtingsval, och det är bara några få dagar kvar för väljarna att bestämma vem eller vilka som ska styra landskapet de kommande fyra åren.
En hjälp på vägen till valet erbjuder Ålandstidningen i och med partiledardebatten på Alandica, som också direktsänds på tidningens hemsida.
Moderatorer för debatten är chefredaktör Daniel Dahlén och redaktionschef Sandra Widing som läst på ordentligt inför den två timmar långa envigen mellan partiledarna.
– Vi har förberett oss genom att följa debatten, men också genom att lusläsa partiernas valprogram. Utifrån det har vi tagit fram flera frågor, säger Sandra Widing.
– Ålandstidningens valkompass, där flera tusen väljare givit svar på 25 viktiga frågor, har också varit till stor hjälp, säger Daniel Dahlén.
Vad förväntar ni er av partiledarna i debatten?
– Klara och tydliga besked till osäkra väljare. Besked som klargör skillnaderna mellan partierna, säger Dahlén.
– Vi hoppas få konkreta svar från partierna om var de står i viktiga frågor. Jag tycker en del besked hittills har varit luddiga och visionära. Sedan hoppas vi förstås på en rapp debatt, säger Widing.
Måste ta chansen
På startlinjen i lagtingsvalet står i år åtta partiledare, det är alltså många som ska hinna med att torgföra sina åsikter under begränsad tid.
– Det gäller för partiledarna att ta chansen när de får den och vara rappa med att leverera sina budskap. Det kommer säkert att bli lite huggsexa för de som har något att säga, säger Daniel Dahlén.
Det gäller för de båda moderatorerna att hålla ordning på alla, och fördela ordet.
– Det kommer nog inte att bli rättvist alla gånger, så det gäller att ta chansen när man får den, säger Sandra Widing.
Hur ska ni hålla ordning på debatten?
– Som moderator har man alla möjligheter att styra debatten, men samtidigt vill man inte styra för mycket utan låta replikerna vara rappa, säger Dahlén, och får medhåll av sin kollega.
– Vi har ju begränsat med tid, och har satt en gräns för hur långa inläggen får vara och har reserverad tid för varje ämne.
Debatten kommer att delas in i fyra ämnesområden, ekonomisk tillväxt, miljö och klimat, vård och omsorg och det hela avslutas med kommunreformen. I varje ämne kommer också Ålandstidningens ungdomspanel att ställa en fråga.
– Med det vill vi engagera unga i debatten, och få deras perspektiv på valet och valfrågorna, säger Widing.
I mitten av debatten och efter densamma kommer partiledarnas insatser också att analyseras av politiske reportern Jonas Bladh och hans företrädare på posten, Kerstin Österman.
Nya tar plats
Bland de åtta partiledarna finns det både rutinerade rävar och nykomlingar i sådana här sammanhang.
Vad tror ni det får för betydelse?
– Av det man sett utifrån är det ofta de nya som tar plats. Det ska bli intressant att se hur det blir här, säger Daniel Dahlén.
Vad tror ni en sådan här debatt har för betydelse för valet i stort?
– Det viktigaste är att det skapar ett engagemang och får folk att gå till valurnorna. Vi vet ju hur avgörande den klassiska debatten mellan Palme och Fälldin blev i Sverige 1976, man kan ju hoppas på något liknande nu, säger Daniel Dahlén.
Tror ni det kommer några nya utspel under debatten i kväll?
– Det finns en del ämnen som vissa partier inte alls kommenterat i sina partiprogram, så en liten chans finns det ju, säger Sandra Widing.
Ålandstidningens partiledardebatt hålls på Alandica i Mariehamn. Alla är välkomna att se den på plats, och inträdet är gratis. Debatten sänds också på Ålandstidningens hemsida, alandstidningen.ax. Debatten startar klockan 19.00.
Jonas Bladh