I en insändare presenterar Hållbart initiativ idén om att landskapet ska skapa omställningsobligationer som kan säljas till investerare. Pengarna, vilka i praktiken blir ett lån för landskapet, ska användas till samhällsinvesteringar för att ställa om till ett hållbart samhälle.
– Vi har en situation där vi har klimatkris, massutrotning av arter, ökande psykisk ohälsa och andra hållbarhetsutmaningar. Vi kan inte vänta med att vidta åtgärder och därför lanserar vi den här idén, säger Simon Holmström.
Han menar att flera länder är i beredskap för att utfärda just den här typen av obligationer.
– Vi ser en trend internationellt för öppnar för det här, Sverige planerar för det nästa år. Även strängt disciplinerade Tyskland har börjat öppna för att låna mer pengar för att göra nödvändiga omställningar. Så vi ser det inte som konstigt.
Ingen skuld
Hållbart initiativ motiverar tillfället med att världsekonomin är på väg att försvagas, och då riskerar miljöinvesteringarna att bli för kostsamma. I insändaren skriver HI: ”Självklart är det inte bra att öka statsskulden till amerikanska, italienska eller franska nivåer. Att däremot öka landskapets upplåning från 0 % till 25% av BNP är fullt möjligt och kan anses vara en outnyttjad resurs med tanke på det låga ränteläget. Det handlar om mer än 300 miljoner euro som kan öronmärkas för hållbara samhällsinvesteringar. Som jämförelse kan nämnas att Sveriges och Finlands statsskuld uppgår till ca 40 respektive 60 % av BNP”-
Men det är väl en sanning med modifikation att Åland är skuldfritt då vi tillhör Finland och delar dess statsskuld?
– Så är det. Men vi tittar på Åland eftersom landskapsregeringen (LR) har möjlighet att ge ut obligationer och har noll procent skuld. Vi tycker det är rimligt att gå upp ända till 25 procent om man först gör en investeringskartläggning. Då tänker vi att det kunde röra sig om 300 miljoner euro till samhällsinvesteringar.
Vad tycker ni att pengarna ska användas till?
– Det beror på vad man anser som mest viktigt. Vi tycker att man ska börja med investeringar som sänker driftskostnaderna, och då är klimatsmart tonnage i skärgårdstrafiken primärt.
Med 300 miljoner skulle ni kunna byta ut hela skärgårdsflottan på ett bräde, är det tanken?
– Det behöver man göra oberoende eftersom den är fossildriven, säger Simon Holmström.
Han ser också andra investeringar som tänkbara.
– Pilotprojektet för smarta elnät och förnybar el, det behövs många miljoner för att göra Åland självförsörjande på grön el. Det finns ett enormt investeringsbehov. Vi kan inte tro att vi ska klara det på enbart skatter, EU-medel och Paf-medel. Vi måste göra allt i vår makt.
Hur stora tror du chanserna är att du får de andra partierna, som varit mycket skeptiska till upplåning, att gå med på ert förslag?
– Med tanke på att världsekonomin nu går in i en svagare konjunktur tror jag flera partier inser behovet av simulans i kombination med hållbarhetspolitik. Vi vill inleda diskussionen med vårt förslag, säger Simon Holmström.
Gillar inte förslaget
Finansminister Mats Perämaa (Lib) är dock minst sagt tveksam till förslaget.
– Det är svårt att ta ställning till förslaget utan att ha fått tid att fundera närmare på det. Men generellt måste man bedöma om man överhuvudtaget ska ta steget att ta på sig en massiv upplåning.
Han menar att i och med att landskapet är skuldfritt, och i princip har en balanserad budget, ska man inte göra för stora svängar.
– Jag vill koppla det till vad en av föredragshållarna på Ålands näringslivs tillväxtseminarium i går (läs: i torsdags) betonade: ska man uppnå hållbarhet måste man ha statsfinanserna i skick, ha tillväxt i samhället på ett hållbart sätt och genom det få människorna med sig. Då har man ett lugn i samhället, folk har försörjning och det finns arbetsplatser.
– Att medvetet röra till statsfinanserna, eller landskapets finanser, genom en massiv upplåning skapar oreda i finanserna vilket sätter spår i sysselsättningen och skattetrycket och det försvårar att ge välfärd till de behövande.
Mot kortrutten
Mats Perämaa ger heller inte mycket för Simon Holmströms förslag att byta ut hela skärgårdsflottan.
– Det förslag Simon Holmström lade när han var i Ålands Natur och Miljö, snabbrutten, fick mig att konstatera att om man ska gå in för eldrivna fartyg i nuvarande trafiksystem talar man om passagerartransporter. Trafiken är i dag uppbyggd för industrier och att man ska kunna ha bilen med sig. Det finns inga elfartyg för de långa rutter vi har i dag. Det är därför vi går in för att förkorta rutterna. Jag kan konstatera att Simon Holmström motsätter sig allt det LR gör i skärgårdstrafiken nu, så ord i detta förslag överensstämmer inte med handlingen, säger Mats Perämaa.
Så Liberalerna kommer inte att stöda det här förslaget?
– Nej, inte att ta upphandling av massiva medel för att uppnå något som kommer stöka till landskapsfinanserna.
Jonas Bladh