Sommaren 2022 stod Alexandra de Haas lilla paradis i skogen i Sund klart. En alldeles egen stuga där hon kan släppa allt och bara få vara. Tillsammans med mycket hjälp av särbon Anders Jansson ritade hon upp sin drömstuga och drömprojektet satte i gång.
– Den är liten, men den är planerad utefter våra behov och passar oss perfekt, säger hon med ett förnöjsamt leende.
För alltid Sund
Kopplingen till Sund är självklar. Alexandra flyttade från Mariehamn till Sund när hon skulle börja årskurs 6, och har även tillbringat somrarna där tillsammans med kusinerna hos mormor och vid släktens stugor i närheten. Familjen har alla stugor på samma område, och Alexandra är tacksam över att ha fått möjligheten att köpa en liten tomt för sin stuga där.
– Min mamma och mina två mostrar har stugor på samma väg. Även släktingar i Sverige har stuga där, och det finns en gemensam bastu vid stranden där alla samlas. Min bror bor även väldigt nära, så det känns som att komma hem varje gång man åker dit.
För att kunna möjliggöra att stugan verkligen kommer till användning är den isolerad för vinterbruk, och även om den saknar rinnande vatten på vinterhalvåret är Alexandra där året runt.
– Vi har ett fristående utedass med element i så det är varmt och skönt även på dasset på vintern, säger Alexandra och skrattar.
Till näst väntar ett bastubygge invid stugan, och Alexandra ser framemot att fortsätta bo in sig på sin tomt i skogen.
– Jag älskar att vara där, och våra barnfria veckor är vi där så mycket som det bara går. Vi har investerat i varsin byggoverall och så fort vi kommer ut till stugan hoppar vi i dessa och går och sätter oss i vedlidret och funderar ut vad vi ska hitta på.
Alexandra skrattar glatt.
– Det är mycket projekt och pyssel i varje hörn. Och massor med ved att klyva. Men jag älskar det. Jag kan inte ha tråkigt, det ska hända mycket då är det som roligast.
Skapa lokalt engagemang
När Alexandra inte sitter i vedlidret och filosoferar jobbar hon som verksamhetsledare för Lokalkraft Leader Åland. Där började hon som handläggare år 2012, och jobbade då med att bland annat bereda projektansökningar och hjälpa verksamhetsledaren i det dagliga arbetet. Efter sin mammaledighet blev hon ensam kvar, och tog sig an rollen som verksamhetsledare.
– I dag är jag ensam kvar, och det är jag som sköter allt på kontoret. Beslutsfattandet sköter Leadergruppen. Min roll är väldigt bred och väldigt givande, vilket jag älskar. En vanlig dag på jobbet innehåller allt från ha kontakt mot landskapsregeringen, hjälpa sökande med projektansökan eller finnas till hands med annan byråkrati. Byråkrati ska aldrig vara ett hinder för att våga söka om stöd från oss. Eller så åker jag runt och tittar till projekt som redan är startade, och får där in den sociala biten i arbetet.
Hos Lokalkraft Leader Åland kan man få rådgivning och finansiering för projekt som utvecklar och stärker attraktionskraften för ett hållbart och levande Åland.
– Det kan vara väldigt brett. Allt från att underhålla en vandringsled till servicetjänster eller kunskapsutveckling. Det handlar mycket om att skapa delaktighet och engagemang där man bor, berättar Alexandra.
Pedagogisk byråkrat
I arbetet som verksamhetsledare ansvarar Alexandra även för Fiskeleader där fisket på Åland gynnas i form av lokalt engagemang.
– Det kan bli många bollar i luften samtidigt, men det är även väldigt omväxlande och roligt. Jag älskar mitt jobb! Jag får både sitta vid datorn och nörda ner mig i excel som jag älskar eller ta fram marknadsföringsmaterial som också är väldigt kul – samtidigt som jag även får besöka projektplatserna och träffa alla engagerade härliga människor.
Men att vara ensam på en arbetsplats kan ibland bli ensamt. Alexandra är dock tacksam över att hon nu har sitt kontor på Ålands Landsbygdscentrum där 14 olika organisationer har kontor i samma lokal, varav fler av dem är föreningar med bara en eller två anställda.
– Vi har gemensamma fester några gånger per år och det är väldigt roligt. Så även om vi alla jobbar med olika saker känns det som jag har jättemånga härliga kollegor ändå.
Alexandra ler och drar handen över sitt skrivbord som är täckt med papper och anteckningsblock.
– Det är mycket pappersjobb att hålla reda på, men jag är lite av en pedagogisk byråkrat eller en kreativ administratör, säger hon och skrattar.
Självlärd kreatör
Vid sidan av sitt heltidsjobb driver Alexandra även ett eget företag. Hon hjälper andra företag med allt från layout till marknadsföringsmaterial och olika former av logotyper. Bland annat gör hon tidningen Landsbygdsnytt. Även fotografering är ett stort intresse, och hon tar allt från porträtt till bröllopsfoton. Men mest ändå på hobbynivå. Allt detta är något hon är självlärd inom.
– Jag tycker det är väldigt roligt att få utlopp för min kreativitet genom detta, men då jobbet med Leader tar upp mycket av min tid försöker jag att dra ner på allt extra just nu. Och så får det gott vara.
Alexandra skrattar.
– Jag är väl en klassisk ålänning, en mångsysslare.
Att hon ständigt har många bollar i luften och ett högt tempo förvånar henne inte.
– Jag kommer från en familj med ett väldigt driv, där man vill utvecklas framåt och är väldigt vetgiriga. Det ser jag mycket av i mig själv också.
Att skapa med händerna är något Alexandra alltid gillat. Bland annat har hon även designat och skapat egna smycken samt tecknat mycket.
– Min styrka i att få allt att gå ihop är min förmåga att strukturera och organisera, säger hon.
Tårtdrottningen tog paus
Alexandras kreativa sida kommer även fram i köket. Med en pappa som är kock har matlagningsintresset alltid funnit där, men när hennes son skulle fylla ett år ville hon skapa en häftig tårta till kalaset. Genom att se på Youtube och läsa på internet lärde hon sig laga egen sockerpasta, och i och med det var tårtskapandet i gång. På kort tid lärde hon sig skapa mästerverk i sockerform, och genom att ladda upp bilder på tårtorna på Instagram gick hon från att baka till familjekalas till fullbokat beställningsschema på kort tid.
– Ett tag lagade jag hur många tårtor som helst i veckan. Jag räknade att det borde vara över 350 stycken tårtor nu.
Bland annat spred sig hennes tårtkonstverk hela vägen till Småland.
– Jag fick en förfrågan om att skapa ett brudpar i sockerpasta till deras bröllopstårta, och sedan skicka dessa per post till Småland.
Alexandra skrattar åt minnet och berättar att det var ett enormt projekt bara att paketera in dem så de skulle klara sig fram hela. När mammaledigheten sedan tog slut fanns tiden för att baka inte längre i samma utsträckning.
– Jag lägger ner så mycket tid på att varje tårta ska bli helt perfekt. Det tar så mycket tid och energi. Och med tårtorna går det inte att flexa med tiden, ska den vara klar på lördag så ska den vara klar då.
I dag ligger tårtverkstaden på paus, och så får det vara tillsvidare. Förutom på midsommar, då hon fortfarande är familjens tårtansvarige.
– Nu blir det glass till varje kalas, säger hon och skrattar.
Vill promota Åland
I framtiden hoppas Alexandra att Leader på Åland växt, och att hon kanske till och med har en kollega. Hon ser så många utvecklingsmöjligheter inom området, och ser framemot att kunna börja förverkliga dem.
– Det finns bland annat ett ungdomsleader, en mindre leaderförening med ungdomar i styrelsen. Där via får andra ungdomar ansöka om stöd för saker de vill uträtta eller förverkliga, men med lite mindre summor än i de större Leader-projekten. Detta är något jag tittar mer på, och som skulle vara otroligt roligt att få i gång.
Alexandra har även nyligen kommit hem från Wien där hon deltog i styrelsemötet gällande det årliga Leadereventet som ordnas runt inom EU. Hon pitchade Åland som värdplats för eventet år 2027.
– Det skulle vara en stor sak att få vara värd för detta. Det skulle dra hit runt 400 Leadermänniskor och skulle vara en fin marknadsföring för vår ö. Vår litenhet är vår styrka, och här kan man verkligen prata om lokalt engagemang. ”Det här löser vi”-mentaliteten som finns här är beundransvärd och något jag hoppas vi kan dela med oss av.
Om det blir ett event på Åland inser Alexandra att arbetsmängden kommer vara enorm för att få det att gå ihop. Men det skrämmer inte henne, tvärtom.
– När det händer mycket är det som allra roligast, säger hon med glimten i ögat.