Ken Landström har genom sitt informativa och inspirerande Instagramkonto gjort sig till en välkänd livsstilsprofil i det åländska samhället. Med korta videor som presenterar vetenskaplig fakta vill han utbilda och inspirera så många han kan till att se över sin livssituation, och göra medvetna och mer hälsosamma val i vardagen. I dag är hälsa och välmående hans största intresse och, som han själv säger, hans väg i livet. Men det har inte alltid sett ut så för Ken.
– Mitt liv fram tills att jag var i 20-årsåldern var rätt destruktivt. När jag kom till den punkten att jag var redo att ta tag i mitt liv var det yogan som hjälpte mig i rätt riktning. Jag åkte på retreats och gick en fyramånaderskurs som skulle ta mig vidare till en yogalärarutbildning. Jag ville hjälpa andra med det som hade hjälpt mig så mycket. Men all yogautövning och stretching gjorde mig överrörlig. Jag åkte hem igen och började med styrketräning för att få stabilitet i kroppen. Ju mer jag tränade, desto mer började jag lära mig om kroppen och hur den fungerar, och blev mer och mer intresserad av det. Så jag gick en del kurser och läste en massa böcker samtidigt som jag började utvecklas inom min egen träning.
Snabbt växte ett starkt intresse för kroppens välmående och träning fram.
– När jag blir intresserad av något blir jag låst, jag vill lära mig så mycket som det bara går.
Vägen fram till sin egen väg
Men yogautbildningen återvände Ken aldrig till. I stället valde han att utbilda sig inom storytellning för strategisk kommunikation, något som bland annat ledde honom in på en praktikplats där han skapade en videoblogg tillsammans med Träningsverket.
– Det är en utbildning som jag haft stor egen nytta av i dag när jag vill marknadsföra mig själv online.
I stället för att hoppa på yogautbildningen igen tog Ken vad han beskriver som en liten omväg. I några år jobbade han sena nätter som nattklubbsvakt och reste runt en del, bland annat var han vakt på en stor partybåt utomlands.
– Det var då jag återigen blev påmind om hur viktigt struktur, rutiner och träning är för mig. Att det är det jag behöver för att må bra.
Så Ken återvände hem till Åland igen på grund av kärleken, och blev pappa.
– Att bli pappa har gjort mig ännu mer motiverad till att själv vara en förebild, att inspirera min dotter till att vara aktiv och satsa på sitt välmående.
Efter några år med olika jobb som gruppträningsinstruktör på de lokala gymmen känner Ken att han nu har hittat sin egen väg framåt.
– Jag har provat på de flesta träningsformerna genom åren och känner starkt att jag nu har hittat min väg. Jag mixar det mesta och ger min kropp det den behöver och vill ha. Jag följer inte någon viss ideologi eller speciell träningsform i min coachning, utan ser till varje klient och vad som passar just den personen.
Inom träningsvärlden finns det i dag en djungel av olika sorters coacher och gurus. De flesta följer någon form av ideologi, där de är säkra på att just de har hittat det magiska receptet till ett hälsosamt liv. För Ken ser verkligheten annorlunda ut. Han tror inte att det är hållbart att förhålla sig till ett visst sätt att leva på, eller en viss kost att följa.
– Jag har inte en viss sak som jag predikar om. Jag ser till varje kund som individ och vad som passar en själv. Själv har jag provat mig igenom det mesta, allt från raw food till ketokost och rå lever, säger han och skrattar och rynkar på näsan åt blotta tanken på att ära rå lever igen.
– Men det som jag själv försöker följa, och som jag ser passar väldigt många andra, är ett enkelt 80/20-koncept. Där man 80 procent av sin tid äter bra mat och håller sig till någon sorts plan, och resterande 20 procent av tiden unnar sig det man har som sin ”njutmat”.
Ken är noga med att understryka att han inte gillar att benämna mat som bra eller dålig.
– Mat är mat och bränsle för kroppen, oavsett form. Sedan handlar det om att lära sig ge kroppen det bästa tänkbara bränslet.
Fakta och eget upplägg
Ken är lika mån om att ta hand om sig själv som sina klienter.
– Jag prioriterar alltid tid för mig själv och mitt välmående. Att umgås med nära och kära, bada bastu, leva stugliv och att vara ute i naturen får mig att må bra. Men även hypnos, meditation och andningsövningar ser jag till att få in i vardagen. Det är inte bara på gymmet som en god hälsa skapas, långt ifrån. Det handlar om helheten, livsstilen. Allt från din sömn till stresshantering, näringsintag och hur man tänker.
Ken har i flera år jobbat långa nätter på nattklubbar och ser i dag tillbaka på den tiden som något han med gott samvete har lagt bakom sig.
– Jag har lallat bort alldeles för stor del av mitt liv redan. Nu tycker jag väldigt mycket om att sova, säger han och skrattar gott.
I dag jobbar Ken som handledare på Kommunernas socialtjänst, samtidigt som han driver sitt onlinecoachingföretag. Och planerna är att fortsätta utvecklas inom det. Han letar ständigt efter ny inspiration och kunskap att kunna dela med sig av.
Bild
– Jag strävar efter att aldrig fara med osanningar. Det jag delar med mig av har jag alltid undersökt mycket noga, och ofta praktiserat själv en längre tid. Jag har själv fallit för dessa gurus där ute som ger snedvriden information från olika studier. Nu är jag mer kunnig själv och undersöker allt noga.
Att vara onlinecoach betyder att den största delen av kontakten mellan Ken och hans klienter sker just online. I dag har han kunder i både Sverige och Finland. Men han är noga med att understryka att det är kundens behov och önskemål som styr upplägget.
– Många vill träffas fysiskt i ett gym och få stödet där, och det har också sina fördelar.
Men det är online han strävar efter att lägga grunden i sin coaching.
– Genom sociala medier når jag ut till nya klienter, och samtidigt lär jag mig själv mycket genom att lära ut det jag lärt mig, säger han.
Våga tro på sig själv
Ken är van vid att stöta på skeptiska frågeställningar till vad det egentligen är han jobbar med.
– Många har svårt att förstå vad det handlar om. De kanske tror att jag bara gör kostplaner och träningsprogram. Men att anlita en coach är så mycket mer än så. Det handlar om att upptäcka sina egna resurser, att lyckas nå sina mål utifrån den egna viljan. För alla som tror att de kan göra en livsstilsförändring – de kan. Samt alla som är villiga att utmana tron på att de inte kan. Och det kan jag hjälpa till med.
Under vårt samtal återkommer Ken ofta till vikten av prioriteringar i vardagen för att få in mer hälsosamma rutiner och mönster.
– Gör man det effektivt och smart får alla plats med träning i livet. Det behöver inte vara två timmar på ett gym, det kan vara små saker i vardagen. Roliga aktiviteter tillsammans med barnen.
Ken tar upp sin telefon och går in i kalkylator-appen.
– På en vecka har vi alla 168 timmar. Säg att du sover åtta av de timmarna per dygn, vilket du borde göra. Sedan drar du av åtta timmar per dag för jobb, två timmar för hushållssysslor, några timmar med barnen och deras aktiviteter. Hur som helst blir det tid över, vare sig det är en timme eller tio. Och där handlar det om prioritering, det valet kan bara du göra. Men jag står fast vid det, alla som vill hinner få in träning i någon form i sin vardag.
Om tio år hoppas Ken att han kan fortsätta göra det han gör nu, fast ännu bättre.
– Jag har hittat min grej i livet. Nästa steg är att kunna göra detta på heltid. Men jag vill fortsätta utvecklas och lära mig mer. Och framför allt fortsätta upplysa andra om vad det innebär att ta hjälp av en personlig coach.
Han kommer även fortsätta satsa på sig själv, genom att fortsätta investera i att själv bli coachad.
– Tony Robins är den coach som gjort störst skillnad i mitt liv, han lärde mig att tro på mig själv för första gången. Det vill jag kunna ge vidare åt någon annan.