Michaela Eckerman är en sann tusenkonstnär. Som bröllopskoordinator, florist, food truck-ägare och evenemangsplanerare har hon minst sagt många bollar i luften samtidigt. Hon är även medlem i Mathantverkarnas styrelse. Men det är just så här som Michaela trivs som allra bäst, när hon får kombinera sin kärlek till det kreativa med sitt jobb.
I dag har Michaela en karriär som bara pekar rakt uppåt. Hon jobbar åt några av de största eventfirmorna i Sverige och driver samtidigt egna företag hemma på Åland. Samtidigt står hon stadigt och lugnt med båda fötterna på jorden.
– Jag är väldigt stolt över att jag faktiskt har jobbat mig fram till där jag är i dag. Jag har inte glidit in någonstans på ett bananskal. Jag har en hög arbetsmoral och har lagt ner väldigt mycket timmar på praktik och på att skaffa mig så mycket arbetslivserfarenhet i den här branschen som jag bara kan, säger hon.
I dag hittar man Michaela i sin studio i Mariehamn som hon delar tillsammans med kollegan och fotografen Alice Åkerholm.
– Tanken är en kreativ studio där vi i kan hålla kurser. Målning, fotografering, blommor. Det ska bli roligt att utveckla den idén, säger hon.
Vill till toppen
Michaela har stora visioner och framtidsplaner. Hon tror starkt på att man aldrig kan samla på sig för mycket erfarenhet och kunskap, och strävar efter att alltid utveckla sig själv i sitt arbete.
– Ett av mina mål är att få dekorera Nobelbanketten. Helst vill jag vara den som styr hela arbetet, men att bara få vara med i teamet skulle vara stort, säger hon och skrattar lättsamt.
Men drömmarna stannar inte där. Ett av Michaelas stora intressen är att resa och upptäcka världen. Italien och Spanien är två av de länder vars kultur hon fallit lite extra för. Detta hoppas hon kunna kombinera med sitt jobb.
– Jag vill göra mer bröllop och retreats utomlands. Jag har gjort några i Sverige tillsammans med min eventkollega Linnea på The Wild Rose. Jag gillar att skapa upplevelser för andra. En dröm är en floristworkshop nere i södra Europa. En helhetsupplevelse där man bor på ett vackert ställe, äter god mat, besöker en blomsterfarm och gör vandringar i naturen. Som en lyxig semester, fast det egentligen är en jobbresa. Det står på att göra-listan, säger Michaela.
Men det är inte bara långt bort i fjärran som Michaela vill jobba. Även hemma på Åland är en kär plats hon älskar att jobba på.
– Jag älskar att göra bröllop här hemma. Jag vill göra de stora jobben utomlands för att få så mycket erfarenhet som det bara går, som jag sedan kan ta med mig hit hem och ge av i det jobb jag gör här på Åland.
Att jobba med stora event innebär ett högt tempo och många bollar att jonglera samtidigt. Det kan stundvis vara utmanande, men det är ingenting som skrämmer Michaela.
– Jag har lärt mig att jag har en bra magkänsla. Även om det stundvis känns stressigt så blir det bra i slutändan. Med god planering och goda förutsättningar så blir det oftast bra, säger hon.
Annat perspektiv på livet
Men Michaelas start i karriären fick en stormig början. Precis när hon hade beslutat sig för att verkligen satsa på floristyrket, och gå steg 2 i utbildningen, blev hennes mamma plötsligt sjuk i cancer. Michaela beskriver tiden efter sjukdomsbeskedet som en berg- och dalbana av känslor.
– Jag var på en så bra plats i livet. Min utbildning och mitt jobb var det roligaste jag någonsin hade gjort, och min karriär började ta fart. Det möttes av att åka hem varje helg till mamma som blev sämre och sämre hela tiden. Det var så hårda kontraster.
När Michaela avslutat floristutbildningens steg 2 återvände hon hem igen och jobbade sporadiskt hos en lokal floristbutik, samtidigt som hon tillbringade så mycket tid hon kunde vid sin mammas sida.
– Mamma gick bort i september 2017, och jag fick i samma veva ett jobberbjudande om att göra blomsterarrangemangen till Nobelfestens prisceremonier i december. Det var en jättetuff tid. Det var det största målet jag hittills hade uppnått, samtidigt som jag försökte ta mig igenom en enorm sorg.
Att hon fick jobbet i all den sorgen beskriver Michaela som sin räddning. Det gav henne något positivt att fokusera på och sträva mot.
– Jag försöker att aldrig gå ner mig i saker och känslor. Mamma skulle inte ha velat att vi stannade upp. Att ha så mycket roligt framför mig har fått mig att fortsätta orka framåt. Det, tillsammans med fin stöttning från familj och vänner, har varit väldigt viktigt.
I dag ser Michaela sorgen som något som alltid är närvarande, men hanterbart.
– Tiden läker såren. Man kommer ut ur det. Men man kommer ur det med ett helt annat perspektiv på livet, säger hon.
Våffelrakan föddes
Michaelas sambo Jon Eriksson är lök- och potatisbonde. Som tradition lagar Michaela varje höst rårakor för att ta tillvara på säsongens grödor hemma i köket. Vid en middagsbjudning med vänner en septemberkväll år 2018 föddes idén om att servera rårakorna på den årliga Skördefesten. Men att steka rårakor tar tid, och även förberedelserna tar mycket tid, vilket inte skulle fungera på en marknad. Så Michaela började testade sig fram på olika tillvägagångssätt och upptäckte att det var både tidseffektivt och väldigt gott att laga dem i våffeljärn. Tillsammans med sin goda vän Jack Mattsson, som alltid varit på hugget för att skaffa en food truck, föddes Våffelrakan fram.
– I mars 2019 köpte vi den gamla korvkiosken som stått i Godby. Vi målade om och fixade upp den och började testa fram råvaror för att få till en bra rätt. I september samma år stod vi första gången på Skördefesten – och det blev en succé. Nu har vi varit med i fem år och försäljningen bara ökar varje år. Det är otroligt, men så roligt, säger Michaela.
Under åren har de även hunnit testa andra marknader, och senast i somras kunde man hitta dem ståendes vid Sjökvarteret. Men Michaela och Jack har större planer än så för Våffelrakan. Visionen är att en dag ha fler food trucks och åka runt på marknader och festivaler i Sverige och Finland.
– Drömmen är att stå med en food truck på en festival, till exempel Sweden rock, och sälja våffelrakor, säger hon.
För konceptet tror hon på, och är väldigt stolt över vad de har skapat.
– Vi har ju en produkt som inte riktigt finns någon annanstans, nordisk street food. Men även lite lyxigare sådan, gourmet street food. Det blir lite fine dining över vår food truck med sikrommet och endast åländska produkter.
Gör Åland lite extra fint
När Åland förra året firade sitt 100-åriga självstyre fick Michaela uppdraget att ansvara för dekorationerna på samtliga event som ordnades. Hon beskriver det som ett enormt projekt som gav henne värdefull kunskap och erfarenhet. I sitt arbete ville hon skapa en genuin känsla av Åland.
– Jag försökte få med så många lokala aktörer som möjligt i arbetet, även skärgården. Och jag ville även skapa ett hållbart tema, som kan användas varje år den nionde juni.
Just Åland 100 år-projektet är vad som faller Michaela i smaken när det kommer till jobbet.
– Jag älskar det jag gör, det är så roligt att få göra allt möjligt. För mig är det även en stor fördel att jag kan göra alla moment i en festplanering. Jag gör både design, blomarrangemang och koordinerar allt – det är inte många här på Åland som enskilt kan leverera hela paketet, säger hon.
Bild
”Allt är möjligt”
Inom kort börjar en ny vardag för Michaela och sambon Jon. Hon väntar sitt första barn, och ser framemot livet som mamma. Som entreprenör och egenföretagare ser hon bara möjligheter i hur hon kan kombinera de båda delarna av livet.
– Jag tror att vår generation i dag ser mycket mer möjligheter i att ha båda delar i sitt liv, både jobbet och barn. Vi kombinerar det på ett annat sätt än vad man kanske gjorde förr. Och i mitt jobb kan jag bra ta barnet med mig på mycket. Allt är möjligt, och det gillar jag, säger hon.
Men livet får ändå sakta ner lite, i alla fall under den första tiden med den nya familjemedlemmen.
– Jag kommer vara helt ledig första halvåret, efter det kommer jag att börja göra de event jag känner för och som passar in i livet. Vi får mycket hjälp av familjen också, vilket är så fint.
Michaela ler med hela ansiktet.
– Allt blir vad man gör det till. Jag är van att ha många bollar i luften och ser bara möjligheterna här.
Trots stora drömmar om evenemang och arbeten utomlands ser ändå Michaela Åland som den plats hon alltid vill bo på.
– Om tio år hoppas jag att jag får ha en fin och frisk familj, och bo här på Åland. Jag önskar mig ett semesterhem utomlands, men vårt permanenta hem kommer nog alltid vara här. Jag hoppas att Våffelrakan har vuxit sig större och att mitt andra företag Festmagasinet har blivit ett namn i branschen. Kanske jag till och med kan ha några anställda, vem vet.
» Personligt
Namn: Michaela Eckerman.
Ålder: 32.
Yrke: Florist, eventkoordinator.
Bor: Hammarland.
Familj: Sambon Jon Eriksson, hunden Ludde och bebis på väg.
Intressen: Umgås med familj och vänner, resa, matlagning, på gå event, inredning.
Favoritplats på Åland: Stugan i Eckerö och huset i Torp.