Redan som ung visste Rickard att livet uppe i Norrbotten inte kunde tillfredsställa hans framtidsvisioner. Hans stora samhällsintresse har alltid följt honom och tidigt hade han drömmar om att kunna göra skillnad i samhället.
– Min första plan var att bli officer i militären, men jag kom inte in på utbildningen direkt på grund av konkurrensen. Men jag håller intresset levande genom min roll som plutonchef inom hemvärnet i Sverige. Där känner jag att jag har en funktion att fylla i samhället, och det är viktigt för mig.
Från Europaparlamentet till Åland
I stället för en utbildning inom det militära blev det juristlinjen. I dag har Rickard praktik vid både Europaparlamentet och svenska Utrikesdepartementet på sitt cv, och han har jobbat ett flertal år vid de svenska domstolarna. Arbetssituationen vid domstolarna är dock inte alltid optimal.
– Juristyrket är över lag väldigt konservativt. Vid domstolarna är det i princip endast jurister som jobbar, och ofta är de i chefsposition av det äldre gardet med gedigna cv:n. Det resulterar ofta i en konservativ kultur som jag inte alla gånger känner mig hemma i.
I stället styrdes hans väg över vattnet och till Åland. I november år 2022 fick han nämligen ett jobb som jurist vid miljöbyrån.
– Då arbetspendlade jag och bosatte mig inte riktigt här. När jag efter sex månader fick erbjudandet att påbörja domarutbildningen valde jag att ta den chansen. Dock slutförde jag inte utbildningen, då det inte var rätt väg för mig. I stället började jag att arbeta som konsult mot lagberedningen vid landskapsregeringen, och på den vägen fick jag sedan ett vikariat här nu i februari.
I dag har Rickard ett vikariat som jurist vid lagberedningen vid Ålands landskapsregering, och hela familjen har nu officiellt flyttat till Åland. Jobbet beskriver han som både givande och utvecklande.
– Det är viktigt för mig att känna att jag gör något meningsfullt av min tid, och att vara med och stifta lagar är absolut en sådan sak. Som jurist på ett mindre ställe med ett stort ansvarsområde får man mycket mer personligt ansvar och göra mycket mer, då man inte har lika många kollegor som i riket eller i Sverige. På min arbetsplats har jag nu väldigt kunniga kollegor från våra närområden.
Rickard tar en liten paus och fortsätter sedan med en rejäl mängd glädje i rösten:
– Det är en fantastisk arbetsplats jag har nu!
Bra plats att bo på
Innan han tackade ja till jobbet här, och flyttlasset skulle börja planeras, visste inte Rickard mer om sin nya bostadsort än det som går att läsa sig till på Wikipedia. Inte heller har vare sig han eller sambon Hedda ett kontaktnät här utöver Rickards tidigare kollegor.
– Bara att fixa boende var en spännande historia. Jag hade lovat att vara på plats om en månad, och kontaktade samma företag som jag hyrde av sist jag arbetade här. De hade egentligen ingenting ledigt, men de ringde upp i princip samma dag och sade att de hade löst det ändå. Det är en stor charm med det åländska samhället – ett handslag är ett handslag.
Lite extra spänning i tillvaron fick familjen i och med att de väntade sitt andra barn ungefär samtidigt som flyttlasset skulle lämna Sverige.
– Det var bara att hålla tummarna och hoppas på att vi skulle klara oss över vattnet innan bebisen valde att titta ut, skrattar Rickard.
Hur det kommer sig att det blev just Åland familjen nu bor på kallar Richard för en kompromiss på hemmaplan.
– Både min sambo och jag ville bosätta oss någon annanstans än där vi kommer ifrån. Åland blev en bra kompromiss då vi bor i Finland men får prata svenska, säger han och skrattar.
Under vårt samtal återkommer Rickard ofta till sin fascination över detta örike, både som plats att bo på och även för samhället i stort.
– Åland är väldigt intressant med sin autonomi och blandning av de svenska och finska kulturerna. Här finns en framåtanda, och Åland befinner sig i utveckling – det händer väldigt mycket. Mitt arbete vid domstolarna visade mig den verkliga skuggsidan av samhället, och det är sådant jag har med mig då jag säger allt detta positiva om Åland. Det finns väldigt mycket möjligheter här i samhället, mer än på andra småställen som anses ligga avsides. Och det som inte finns är bara en båtresa bort åt båda hållen.
Även utbudet av restauranger är något som har imponerat på Rickard.
– Det finns ett väldigt stort och brett utbud av restauranger att välja mellan, med tanke på hur litet Mariehamn är. Vad jag än är sugen på så kan jag i princip få det en vanlig tisdag. Det saknar nästan motstycke.
En klar fördel för Rickard är även avstånden här, eller snarare bristen på dem.
– I Norrbotten är det inte ovanligt att man pendlar två-tre timmar till jobbet per dag, enkel väg. Allt under en timme i bil är ingenting enligt mig. Det blir mer kvalitet på livet när man inte behöver spendera så stor del av det i en bil.
Antik grekiska och flera andra språk
Vid sidan av arbete och familj har Rickard ett gediget språkintresse som han vårdar genom att läsa kurser på distans. För tillfället är det latin och antik grekiska som står på agendan. Men franska, tyska, meänkieli/finska och ryska är andra språk som finns i Rickards språkförråd. Intresset för att lära sig flertal språk grundar sig i Rickards stora samhällsintresse.
– Det är en rikedom att kunna språk. Språk öppnar upp dörren till nya kulturer, man kan ta del av kulturer på ett annat sätt om man behärskar språket.
Bland annat talar Rickard tyska flytande och under en studietid i landet valde han att studera juridik på tyska i stället för engelska.
– Jag gillar att läsa litteratur på originalspråk, säger han och skrattar.
Rickard kan inte undgå min fascination över hans språkkunskaper. Det är inte alla som har förmågan att lära sig ett så stort antal språk – än mindre hemma i soffan efter en hel dags arbete och i en vardag med småbarnsliv. Rickard skruvar lite generat på sig.
– Jag har alltid haft lätt för mig i skolan, läser jag en sak kommer jag ihåg det. Men det är en välsignelse och en förbannelse att ha lätt för sig i skolan. Jag har svårt att motivera mig med exempelvis repetitiva saker, jag gillar och behöver utmaningar för att ta mig framåt.
Men det är inte bara med näsan i kurslitteratur som Rickard lär sig nya språk. Hemma vid köksbordet kommer det ett helt gratis språkbad. Hans sambo är nämligen från Rovaniemi och har finska som modersmål, något hon även pratar med parets gemensamma son Harald. Innan familjen flyttade till Åland gick Harald i ett finskspråkigt dagis, något Rickard kan se som en av väldigt få nackdelar med livet på Åland.
– Vi saknar lite den möjligheten här, att kunna välja ett finskspråkigt dagis.
Framtiden är på Åland
Rickard har också ett politiskt intresse. I Sverige hade han vad han själv beskriver som en kort politisk karriär som folkvald på regionnivå i Västerbotten. Något han blygsamt hoppas kanske ligger inom räckhåll i framtiden, även på Åland.
– Men först vill jag och min familj bli en del av samhället, och vi tar det i små steg. Äldsta sonen har fått plats på dagis i Mariehamn och jag har fantastiska kollegor som jag lär känna. Min sambo kommer efter mammaledigheten att börja studera vid läkarprogrammet, i princip på distans, och där kan man ju hoppas på praktikplatser här på Åland.
De har redan upptäckt Mariebad, och för Rickard som älskar simning är det numer ett välbesökt ställe. Han vill gärna upptäcka mer, och framför allt aktiviteter som hela familjen kan göra tillsammans.
Framöver ser Rickard en framtid på Åland för sig och sin familj. En förhoppning är att en dag, när möjligheten att ansöka om hembygdsrätt finns, kunna köpa sig ett eget hus. Till dess åker familjen runt på upptäcktsfärder över fasta Åland för att hitta en plats de vill bosätta sig på.
– Det är fantastiskt med alla bybodar och lokala små affärer som finns här. Samhällsservicen är betydligt mer utvecklad här än på lika små orter i Sverige. Jag gillar ö-mentaliteten, att man jobbar med det man har.
Eftersom Rickard i dag skrivit på för ett vikariat vid sin arbetsplats kan han inte göra mer än hoppas på möjligheten att få fortsätta, eller hitta ett annat jobb. Oavsett ser han positivt på framtiden.
– Allt blir roligare om man har den inställningen att man ska trivas och att det kommer att lösa sig med jobb.