Storbåten Cajsa färdigställdes 1984 av båtbyggare Hasse Holmström på initiativ av Jerker Örjans. Målet var då att efterlikna de storbåtar som seglade mellan Stockholm, Åbo, Helsingfors och Tallinn på 1700-talet.
– Hasse fick hjälp av några grabbar som visste hur man plockade timmer ur skogen och kunde smida. De var resurspersoner som hade varit med förr, säger Kaj Törnroos, ordförande för Segelföreningen storbåten.
Cajsa är den första storbåten som har byggts i modern tid på Åland. Efter att hon färdigställdes och sjösattes på Björkö byggde Hasse Holmström storbåten Tjutt-tjutt som ägs av Gunnar Sundström. Hans son, Elia Sundström, är skeppare ombord på Cajsa den här sommaren.
– Den byggdes av virke som var över från Cajsa, därav namnet Tjutt-tjutt, säger Kaj Törnroos och tillägger:
– Men det finns ingen som är så vacker som Cajsa.
Tanken med att bygga en storbåt som förr i tiden kom, enligt Mia Hanström, från idén om att erbjuda något till ungdomar.
– Jerkers idé var att ungdomar skulle få lära känna skärgårdsmiljön i praktiken. Cajsa seglar på hela Åland men har sin hemort i skärgården, säger Mia Hanström.
Lång relation med Cajsa
Själv var hon med under Cajsas första år 1984.
– Jag var här och seglade med klasskamrater från friluftsvägledarutbildningen i Sverige, säger hon.
Följande år deltog storbåten i segelsymposiet Vinden drar.
– Vi var massor av båtar det första året och runt 200 personer. En del kom med båt och andra utan. Den sommaren sov jag 40 nätter ombord på Cajsa, säger Kaj Törnroos.
Den ursprungliga tanken att erbjuda vistelse på båt i skärgårdsmiljö till ungdomar har inte alltid gått att genomföra på grund av resursbrist.
– Till Åland 100 ansökte Skunk och Storbåtsföreningen om stöd. Målet är att segla hela sommaren med ungdomar och andra människor som dyker upp, säger Mia Hanström.
Att hitta personal som kan arbeta på seglatserna har varit det knepigaste hittills under sommaren.
– Det svåraste har varit att hitta skeppare som är beredda att segla och som har kompetensen, säger Mia Hanström.
Lärorik upplevelse
Om ungdomarna är ovana seglare tillbringar gruppen ofta två nätter ombord. Vid lagom vind seglar man, annars hjälps man åt att ro eller inväntar vind.
Mia och Kaj minns den gången de var tvungna att ro hela vägen över Ålands hav med en grupp ungdomar.
– En gång rodde vi över Ålands hav för att det blåste ingenting, säger Mia.
– Mot slutet tänkte man att nu börjar de nog bli trötta, men så började de sjunga och ro, säger Kaj.
– På den senaste seglatsen förra veckan sa Lina Jylhä att de har sjungit och dansat hela sista biten, säger Mia.
Gemenskapen är en viktig nämnare i ekvationen varför det är en god idé för ungdomar att bege sig på seglaräventyr.
– Alla umgås med alla, man skapar möjligheter, prövar nya saker och lär sig att vara respektfull och bjuda till, säger Mia.
– På en båt måste man umgås, man kan inte springa till skogs, säger Kaj.
– Men det är också för att förstå naturkrafter, det är en del i förståelsen varför vi måste tänka mer hållbart, säger Mia.