Det är full aktivitet i Matbanken, som ligger intill Mathispunkten i Västernäs, när Ålandstidningen tittar in på onsdagsförmiddagen. Frivilligarbetare rör sig vant mellan hyllorna och lastar in varor. Några kör fram vagnar medan andra sorterar och plockar upp. Över alltihop håller verksamhetsledare Susanna Olsson ett vakande öga.
– Ni kommer mitt under vår mest intensiva rusch, konstaterar hon.
Alla bäckar små
Hösten 2024 har satt rekord i behovet av hjälp. Över 300 hushåll får regelbundet mat från Matbanken, hälften av dem är barnfamiljer. Inför julen märks en särskilt stor efterfrågan på basvaror, hygienartiklar och även lite julgodis.
Mitt under förmiddagens hektiska arbete kommer Katja Janetzko från hemsjukvården förbi med varor som de samlat in. Även privatpersoner dyker upp med sina donationer.
– Vårt motto är ”alla bäckar små”. Man behöver inte tänka stort, vi blir jätteglada över ett paket pasta. Om alla ger lite blir det mycket, säger Susanna Olsson.
Matbanken får varor från olika butiker, och sådant med kort utgångsdatum fryses in. Varje vecka tar de hand om ett ton mat som annars skulle ha kastats. Målet är att varje matkasse ska innehålla varor till tre varma måltider.
– Hyllorna är fyllda med torrvaror, mjölk, ägg och grönsaker. Bönderna kommer med potatis. Man vet aldrig vad som ska komma in, säger Susanna Olsson.
Förutom matdonationer samlas medel in för att kunna köpa extra varor.
– Uppgiften är att hjälpa till, inte att försörja. Vi gör vårt bästa för att fördela så att alla får något, och sedan kan man ta basvaror från hyllorna.
Frivilliga hjältar
Totalt är 40 personer engagerade som frivilligarbetare vid Matbanken. De flesta är pigga pensionärer som kommer när de har tid, och enligt Susanna Olsson är de Matbankens hjältar.
– Vi har ett bra system där alla vet vad de ska göra. Det är de som gör detta möjligt, säger hon.
Matbanken
• Vad är Matbanken? En kostnadsfri mathjälp för hushåll i tillfällig eller långvarig ekonomisk kris. Del av diakonins helhetsmässiga hjälpinsats.
• Vem kan få hjälp? Hushåll i ekonomisk kris. Komplement till samhällets och kyrkans stödformer.
• Varifrån kommer maten? Donationer från matproducenter, grossister, affärer och privatpersoner. Delvis EU-nödhjälpsmat. Köper in varor vid behov tack vare ekonomiska bidrag.
• Frivilliga insatser: Fyrtiotal frivilligarbetare hjälper till vid hämtning och utdelning.
• Hur kan man stötta Matbanken? Ekonomiska bidrag eller varudonationer. Varor lämnas på Måsvägen 1, onsdagar och torsdagar kl. 10–12, eller kontakta diakonin för andra tider. Diakonin nås på nummer 5360.
Börje Andersson har varit frivilligarbetare i sju år.
– Jag hör till inventarierna vid det här laget, säger han.
Mansoor Sedghi, som också är pensionär, ser sitt engagemang som en självklarhet.
– Jag vill göra något för att hjälpa samhället. Var och en måste bidra. Dessutom har vi roligt tillsammans. Det glädjer mig.
Margareta Flink håller med.
– Det är inte bara ett sätt att hjälpa andra, utan vi har också en fin gemenskap. Man lär sig mycket om hur folk har det och det känns meningsfullt att få göra något handfast.
För Gun Eriksson Granlund och Karina Hellsten, som varit med i många år, är det också ett sätt att använda sin tid till något bra.
– Man har faktiskt tid. Det är tid man annars kanske bara hade suttit i soffan, säger Gun Eriksson Granlund.
– Vi är ett bra gäng, och det är roligt att vara här, säger Karina Hellsten.
Behov väntas öka
Susanna Olsson betonar vikten av stödet från hela det åländska samhället.
– Utan all hjälp hade vi inte kunnat driva Matbanken. Vi är så tacksamma för allt stöd.
Efter besöket kontaktar Ålandstidningen Lisbet Nordlund, diakonissa i Mariehamns församling, som beskriver den ökande efterfrågan på hjälp.
– Det har ökat under hösten. Fenomen i samhället märks ofta lite senare hos oss än i Finland, och nu märker vi att behovet av hjälp ökar. Vi förväntar oss att ökningen blir mer kännbar i början av nästa år. Det blir en utmaning för Matbanken att möta behovet och vi kan eventuellt behöva ändra vårt sätt att arbeta.