16 fantastiska bidrag kokades ner till fyra finalister, och slutligen föll juryn pladask för Ulrica von Wetter-Rosenthals tröja i fem typiskt åländska bårder.
Vinnarbidraget utses på tisdagen och Ulrica von Wetter-Rosenthal uppvaktas med blommor och gratulationer av Ålandstidningens publisher, Daniel Dahlén.
– Tack så hemskt mycket, det här var roligt, säger hon.
Den segrande tröjan är en representation av Åland och ålänningarna genom tiderna och symboliseras i fem bårder; gärdesgårdar, midsommarkronor, fiskenät, båtar och sjöfåglar.
Ulrica von Wetter-Rosenthal är en van mönsterkreatör och har tillverkat många tröjor genom åren – främst barntröjor.
– Så det här var lite nytt för mig, men det var väldigt roligt.
Kan vem som helst göra ett stickmönster?
– Ja, i stora drag, men man behöver nog ha stickat ett antal tröjor samt klara av sin matematik innan man börjar med mönsterskapande.
Hur länge har du stickat?
– Jag brukar säga att jag lärde mig sticka innan jag kunde alfabetet. Jag blev riktigt fascinerad av stickning som barn och minns hur jag tyckte om att se saker växa fram.
”Ulrica med tröjorna”
När Ulrica von Wetter-Rosenthal först läste om tävlingen tänkte hon inte alls i några segertermer.
– Nej, verkligen inte. Jag tänkte bara att det vore roligt att delta, sen fick det bli som som det blir.
Däremot funderade hon noggrant på hur hon bäst kunde illustrera Åland i ett tröjmönster.
– Och då ville jag få med typiska och karaktäristiska åländska symboler som midsommarkronor, havet och fisket. Jag inspirerades också av ett besök på Jan Karls-gården.
Men skulle du säga att du är en ”tröjmänniska”?
– Ja, det är jag verkligen. Vi är flera med samma förnamn på min arbetsplats, och där är jag känd som ”Ulrica med tröjorna”, och då vet alla vem som avses, säger hon med ett skratt.
Vad betyder Åland för dig?
– Hemma, är nog det första jag tänker på. Jag är född och uppvuxen här – Åland är mitt hem.
Vill inspirera unga stickare
Hennes förhoppning nu är att många ska sticka tröjan, och att flera ska upptäcka stickningens underbara värld. Och i samband med juryns val påbörjar Ålandstidningen arbetet med att ta fram ett kommersiellt mönster för den allra första Ålandströjan.
– Jag hoppas verkligen kunna inspirera ungdomar att börja sticka, det vore jätteroligt.
Ulrica von Wetter-Rosenthals vinnartröja är stickad i isländsk fårull, även om hon allra helst hade tillverkat den i åländsk sådan.
– Men det fick jag inte tag på, säger hon.
Tröjan passar ändå bra att göra även i tunnare garn och i de färger man själv tycker bäst om.
– Min tanke var att man ska kunna ta de färger man vill, alla tycker kanske inte om grått.
”Strömsötröjan” rönte stora framgångar och blev väldig populär i Finland, tror du att ditt mönster kan ha en liknande effekt på Åland?
– Det vore jätteroligt. Stickningen tog ordentlig fart i Finland i samband med ”Strömsötröjan”. Om min tröja kunde nå något liknande skulle jag bli jätteglad.
Stickning som hobby har överlag fått en rejäl skjuts framåt i Finland under pandemin.
– Det är ju en sysselsättning som passar ganska bra ihop med att sitta hemma, säger hon.
Betyder det att ni har huset fullt av stickade sockor, vantar och tröjor?
– Ja, åtminstone när barnen var små. Sockor och vantar går nästan alltid hem, speciellt Lovikkavantar som är lite på modet igen.
Avslutningsvis, var ska man börja om aldrig har stickat förut?
– Börja med en mössa. Att sticka runt, runt, runt är nog det enklaste att börja med. Beskrivningar och instruktioner går lätt att hitta på nätet.
Juryns motivering
En enig jury bestående av lantrådet Veronica Thörnroos, designern Minna Rundberg, verksamhetsledaren på Ålands slöjd & konsthantverk, Hanna Wiik-Rosenqvist och Ålandstidningens publisher Daniel Dahlén har utsett Ulrica von Wetter-Rosenthals mönster som vinnare av ”Ålandströjan”. Motvieringen lyder:
”En bra story som knyter an till Åland. Traditionella och tydliga symboler i en modern tappning. Tröjan passar alla åldrar, och olika färgsättningar.”