Den 9 juni lanserade Ålandstidningen tävlingen ”Ålandströjan” – ett sätt att hylla vårt självstyrda örikes 100-årsjubileum. Nu har tävlingsjuryn hållit sitt första möte.
Intresset har varit stort och juryn konstaterar till sin förtjusning att man har många fantasifulla mönster att ta ställning till – till och med en och annan färdigt stickad tröja inkom.
Juryn som består av lantrådet Veronica Thörnroos, Ålandstidningens vd och chefredaktör Daniel Dahlén, verksamhetsledaren på Ålands slöjd & konsthantverk, Hanna Wiik-Rosenqvist samt designern och formgivaren Minna Rundberg, träffades för en första genomgång förra veckan.
”Svår att visualisera”
Juryns uppgift är att slutligen utse en vinnare bland 16 kreativa och genomtänkta mönster med Ålandsanknytning, ingen lätt uppgift. Variationen är stor och många verkar ha inspirerats bland annat av åländska folkdräkter, gullvivor, midsommarstänger, havets vågor och sjöfart.
Relativt snabbt under juryns första sammanträde står det klart att medlemmarna redan har utsett sina personliga favoriter.
– Den här faller verkligen in i kategorin ”en tröja för hela Åland”, säger Hanna Wiik-Rosenqvist och håller upp ett bårdat mönster bestående av bland annat gärdesgårdar, midsommarkronor och sjöfåglar.
Snabbt visar det sig att också de andra jurymedlemmarna håller samma tröja som en av finalisterna.
– Den är också en av mina toppkandidater, bland annat för att den passar i vilka färger man än tycker om. Men jag har lite svårt att visualisera ett slutresultat och skulle därför vilja se den i verkligheten, säger Veronica Thörnroos om samma tvälingsbidrag.
Modernt eller pittoreskt?
Minna Rundberg har plockat ut tre toppkandidater av de inkomna bidragen. Hon försöker att inte implementera sin personliga klädsmak i bedömningen.
– Jag har ju ganska extrem och personlig klädsmak, och jag tänker att det viktigaste är att vinnaren symboliserar hela Åland. Frågan är om vi vill ha ett modernt Åland ur designsynvinkel, eller om vi eftersträvar ett pittoreskt och traditionellt Åland?
Hon återkommer mer än en gång till att hon gärna skulle vara med och ”peta lite” i utformningen av bidragen.
– Men det är ju inte därför jag är här, säger hon eftertänksamt.
Efter ett tags diskussioner verkar juryn ha kokat ner de presumtiva Ålandströjorna till sex konkurrerande mönster.
– Den här tilltalar mig, det enda jag funderar på är om den påminner lite för mycket om Islandströjorna som var populära förut, säger Daniel Dahlén om en av toppkandidaterna.
Fyra finalister
En del av de inlämnade mönstren väcker frågor. Hur blir resultatet när man väl förverkligar mönstret i form av en tröja? Blir det för ”plottrigt”? I de frågorna vänder sig samtliga till den hantverksmässiga experten i juryn, Hanna Wiik-Rosenqvist.
– Den här är lättstickad nog för den breda allmänheten att ta sig an, svarar hon på frågan om en av tröjorna där juryn ännu inte har ett bestämt sig.
– Vi behöver också tänka på vilken målgruppen är och vem som ska kunna sticka den vinnande tröjan, poängterar Veronica Thörnroos.
Efter många, långa och djupgående analyser där juryn bland annat avskriver bidrag som man uppfattar som i överkant kommunspecifika, bestämmer man sig för att rösta om de kvarvarande bidragen. Till slut återstår fyra kandidater i ”kvar-högen”.
– Då har vi fyra fantastiska finalister, säger Daniel Dahlén.
– Ja, jag håller med. Dessa går till final, eftersom jag inte får gå in och peta i de andra, tillägger Minna Rundberg med ett skratt.
Som nästa steg i tävlingen önskar juryn se de fyra finalisterna som färdigt stickade alster, därefter utser man den blivande Ålandströjan. Ålandstidningen tackar för alla tävlingsbidrag och kontaktar respektive finalist.