I staden Lugoi i Rumänien är Andor Demko född och uppvuxen. Han gick först i lågstadiet, klass ett till åtta, med ungerska som profil.
– Min familj har ungerska anor. Farfar kom från Ungern och morfar från Danmark. Så från pappas sida är vi ungerska och han ville att vi barn skulle kunna läsa, prata och känna till den ungerska traditionen, säger han.
Sedan gick han klass nio till tolv på ett rumänskt lyceum med inriktning på ekonomi.
– Efter det blev det ytterligare universitetsstudier i fyra år.
När Andor Demko var klar med sina studier arbetade han i två år på en smörfabrik.
– Vi gjorde konditorismör. Inte små förpackningar som man kan köpa i butiken utan mycket större.
Han fick sedan arbete som tullansvarig på ett företag.
– Men där var jag bara tre månader eftersom Rumänien sedan blev medlem i EU och då behövde man ingen tullansvarig på företaget. Jag arbetade sedan en kort tid som dataoperatör innan jag fick jobb som redovisare och revisor. Det jobbade jag med i fem år innan vi kom till Åland.
Varför valde ni att komma hit?
– Min syster hade redan flyttat till Åland och hennes man kom också hit senare. Hon tyckte att vi skulle flytta hit. Jag var tveksam men då sade hon att vi i alla fall kunde komma till Åland på semester.
En månad blev elva år
Andor Demko tog ut en månad semester och kom till Åland.
– Efter den månaden bad jag om ledighet ytterligare en månad. Men till sist ringde min chef och sade att jag hade två veckor på mig att komma tillbaka annars skulle de behöva anställa en annan person att sköta mitt jobb.
Familjen valde att stanna på Åland och Andor Demko började studera för att lära sig svenska.
– Jag praktiserade på Vikingaåsens skola och jag blev så imponerad av skolsystemet här. Det är stor skillnad mot skolsystemet i Rumänien, på ett bra sätt.
När sedan familjen utökades med barn och både Andor Demko och hans fru fick arbete bestämde de sig för att det var här de skulle bo. Nu har de varit bosatta på Åland i elva år.
Under tiden som Andor Demko bott på Åland har han arbetat inom flera olika branscher. Han har jobbat som städare, kört taxi och även varit egen företagare inom taxibranschen.
– Jag har arbetat som styckare i sex månader också. Men jag fick inte förlängt. Jag hann vara två veckor utan arbete innan jag fick jobb som lokalvårdare och vaktmästare på landskapsregeringen. För ett och ett halvt år sedan fick jag erbjudande om att jobba som löneräknare. Jag trivs bra med mitt arbete, säger han.
Längtar efter att resa
På fritiden umgås Andor Demko med familj och vänner men på grund av pandemin har det inte blivit mindre tid med dem också.
– Vi vill vara försiktiga och på grund av barnen vill vi inte ta några risker. Därför har vi inte heller varit utanför Åland på tre år. Men vi klarar oss.
Vanligen reser familjen till Rumänien en gång året för att umgås med släkt och vänner.
– Vi tycker att det är viktigt att barnen får lära sig om vår kultur och kunna umgås med släktingar. Vi har även köpt ett hus där tillsammans med min frus bror så vi har någonstans att bo.
Kommer ni att bo kvar på Åland?
– Det kommer vi att göra. Utbildningen och sjukvården är så mycket bättre här. Men vi kan ha huset i Rumänien som sommarbostad. Om vi vill kan vi flytta dit då vi blir gamla, säger Andor Demko och skrattar.
Vad har du mer för planer för framtiden?
– Bara att få resa igen. Andra planer har jag inte.
Familjen med tre barn trivs på Åland.
– Annars hade vi inte bott här. Det är en bra plats för barn att växa upp på också. Säkert, bra skolor och lugnt. När barnen sedan blir stora får de själva bestämma var de vill bo, säger Andor Demko.