Nästa vecka startar Restaurangdagarna. Ett utmärkt evenemang som på många sätt fungerar som en säsongsförlängare. Vad kan andra åländska branscher göra för att för att förlänga säsongen och finns det lärdomar att dra? Hülya Tokur-Ehres
Nästa vecka startar Restaurangdagarna. Ett utmärkt evenemang som på många sätt fungerar som en säsongsförlängare. Vad kan andra åländska branscher göra för att för att förlänga säsongen och finns det lärdomar att dra? Foto: Hülya Tokur-Ehres
Foto:

Bild

Restaurangdagarna är en utmärkt säsongsförlängare

Nästa vecka börjar Restaurangdagarna. Evenemanget är ett utmärkt exempel på hur man kan få säsongen att bli längre. Vad kan övriga Åland lära sig av det?

På måndag drar Restaurangdagarna återigen i gång. Under en vecka erbjuder åländska krögare specialmenyer till ett förmånligare pris. Målet med dagarna är att stötta restaurangkulturen och lyfta fram duktiga kockar samt visa upp åländsk mat och åländskt värdskap.

Evenemanget är ett utmärkt exempel på hur man som företagare kan lyfta de perioder på året då det är lite sämre ruljans och samtidigt skänka ett mervärde åt kunderna.

I 14 år har Restaurangdagarna varit ett återkommande evenemang, som arrangeras av Ålands Näringslivs turist- och restaurangutskott.

Att evenemanget är lyckat tyder kontinuiteten på och det är lätt att förstå – det är ett bra drag. Tiden efter jul är ekonomiskt utmanande för många.

Detta påverkar inte bara restaurangbranschen utan även handeln, där många ser januari som en av årets tuffaste månader. Kostnaderna är desamma som under resterande delar av året men flödet av kunder är lägre än normalt.

Vad Restaurangdagarna visar på är att det går att förvandla dessa så kallade oxveckor till något annat. Det krävs en viss satsning, men framför allt behöver företagen tänka utanför boxen.

Inte ha samma meny som vanligt, våga sätta ett lägre pris och se till att ökad volym genererar ett plus på sista raden.

Om vi lyfter blicken finns det flera områden inom det åländska näringslivet som är starkt säsongsbetonade. Turismen är ett lysande exempel som skulle behöva hitta nycklar till säsongsförlängning.

I landskapsregeringens ”Färdplan för hållbar turism 2030” talar man om behovet av att skapa, utveckla och kommersialisera fler kultur-, natur-, idrotts- och matupplevelser för att Åland ska kunna förlänga och skapa nya säsonger. Vidare säger man att en förutsättning för att lyckas med detta är att ge Visit Åland tydligare uppdrag och resurser. Frågan är dock om det är rätt väg att gå?

Visit Åland har visserligen en roll att fylla i det åländska samhället. Men det råder ingen som helst tvekan om att till exempel ett evenemang och säsongsförläningar ska bli lyckade krävs ett kommersiellt intresse som är sprunget från företagen själva.

Visst kan Visit Åland vara med och stötta projekt, men initiativet och drivkraften måste komma från företagen själva – precis som i fallet med Restaurangdagarna.

Bara det faktum att landskapsregeringen står som avsändare av färdplanen för turismbranschen ger signaler om att det är det offentliga som ska vara drivande i det hela. Detta spelar dock inte med behovet av affärsnytta, utan man måste bygga utgående från företagens vardag för att lyckas.

Det ska medges sägas att det har gjorts, och görs, mycket inom de flesta branscher för att få mindre lönsamma perioder på året mer lönsamma.

Samtidigt är det uppenbart att vi på Åland inte riktigt hittat de gyllene nycklarna för att till exempel förlänga turistsäsongen. Kanske gör vi det lite för komplicerat? Varför inte börja smått och sedan låta saker utvecklas? För trots allt är det viktigaste att saker görs – inte att vi bara pratar om att göra dem. Lysande exempel på evenemang som börjat så är till exempel Ålands Dansbandsfestival och Rockoff men även Restaurangdagarna. Så vad väntar vi på?

Daniel Dahlén

Hittat fel i texten? Skriv till oss