Bernt Bergman är född i Hammarland men under ett år bodde familjen i Sverige innan de flyttade tillbaka till Åland och Mariehamn.
– Då min syster skulle börja skolan flyttade vi till Frebbenby i Hammarland och där är jag uppvuxen.
Han gick i skola i Näfsby och sedan Kyrkoby.
– Det första halvåret gick jag i paviljongskolan i Strandnäs eftersom skolan i Jomala inte var klar, säger han.
Planerna för sin fortsatta utbildning hade han klar. Han skulle bli bilmekaniker.
– Jag jobbade ett år innan jag utbildade mig till bilmekaniker i två år. Men efter första lönebeskedet, efter två års utbildning, tyckte jag att det inte var mycket i lön så jag gick till sjöss i stället.
Han fick jobb som motorelev på ms Baronessan där han arbetade i några månader tills fartyget såldes. Sedan jobbade Bernt Bergman ett antal år på Algot Johanssons tankfartyg och han arbetade också ett tag på Engelska kanalen.
Men då han blev tillsammans med Katarina ville han inte längre jobba på långfart.
– När jag kom hem från långfarten så flyttade vi till Eckerö och jag började jobba som serviceman på Storby Service. Där arbetade jag så länge som ägaren Karlberg höll på, säger han.
Croupier och sjöbevakare
Hösten 1983 började han jobba vid Käringsunds rökeri. Samtidigt var han uppsatt som arbetslös.
– Jag blev kontaktad och blev erbjuden jobb vid Sjöbevakningen med arbetslöshetsstöd i ett år. Jag hoppades på en förlängning men det fanns inte några lediga platser.
I stället gick Bernt Bergman en croupierkurs och började arbeta som croupier på ms Viking Song och ms Viking Saga. I april 1985 när ms Mariella kom började han på henne. Där var han croupier fram till 1987.
– Några kompisar vid Sjöbevakningen kontaktade mig och sade att det nu fanns en möjlighet för mig att komma tillbaka. Jag ansökte och fick arbete på Kajava som däcksman.
På våren 1988 fick han möjlighet att går en grundkurs för sjöbevakare i Esbo och fortsatte sedan arbeta några år på Kajava innan han fick arbete på Storklubb.
– 1989 började jag undermaskinmästarutbildning i Tekniska skolan. 1991 började jag en institutsofficerutbildning i Esbo och var klar 1993.
Bernt Bergman fortsatte arbeta på Storklubb fram till 1995 då han förflyttades till Enskärs sjöbevakningsstation.
1988 utökades familjen med en son och 1990 kom familjens andra son.
– Sönerna Johan och Martin fick ibland följa med mig till jobbet på Enskär.
Bernt Bergman bestämde sig sedan för att gå maskinmästarutbildning och blev klar 1999. I samma veva blev han områdesmaskinmästare i Mariehamn.
– Då fick jag bli tekniker igen.
Lektor i Åbo
Hösten 2005 såg Bernt Bergman en annons i tidningen där Ålands redarförening sökte en sjöfartskonsulent.
– Jag sökte och fick jobbet.
Där arbetade han tills de olika redarföreningarna slogs ihop till en och blev Rederierna i Finland.
Då fick han jobb som rektor vid Ålands sjömansskola.
– Där arbetade jag tills skolorna slogs ihop. En idé som jag fortfarande inte tycker att var bra.
Efter det började Bernt Bergman arbeta som teknik- och miljöchef vid ÅCA där han var fram till 2013.
– Det blev för tungt eftersom jag i princip hade jour hela tiden. Det fanns inget avbytarsystem. Jag återvände då till Rederierna i Finland och där arbetade jag till 2016. Men med 130 resdagar per år och en hel del personalnedskärningar som gjorde att ansvarsområdet växte kände jag att jag behövde göra något annat.
Han startade eget företag och hade bland annat samarbete med ASCE Ab. Men då han blev invald i Eckerölinjens styrelse avslutades samarbetet med ASCE Ab för att det inte skulle bli någon intressekonflikt med andra rederier.
Sedan hösten jobbar Bernt Bergman som lektor på sjöfartsutbildningen i Åbo.
Varför blev det Åbo?
– Jag har bekanta som jobbar där och dag blev kontaktad för att de behövde någon som drog maskinteknik-kursen för förstaårsstuderande på grundexamen i sjöfart. Jag blev sedan också ombedd att också dra ett par kurser på årskurs två. Det blir en hel del pendlande framöver men det är intressant.
Stugliv och Tai Chi
Med många järn i elden är det viktigt för Bernt Bergman att utöva Tai Chi.
– Förutom att träna åker jag också gärna på läger till både Finland och utlandet. Vi hade tidigare internationellt läger i Eckerö innan pandemin och planerar att arrangera läger igen nästa år.
Stugan är ett annat ställe där han kopplar av. För två år sedan byggde han en bastu och det har ökat utnyttjandet av stugan.
– Vi försöker också åka till San Augustin, på Gran Canaria, där mamma har en lägenhet. Hon brukar spendera vintrarna där. Därför kommer jag att fira födelsedagen i San Augustin, säger han.
Bernt Bergman är också en skötbåtsfantast och han har tidigare varit huvudansvarig för postrodden, på Ålands sida, under 15 år.
– Jag har själv en skötbåt som ska läggas i och tas upp ur sjön varje vår och höst. Vi seglar med den varje år. Mest blir det i Eckerös yttre skärgård.
Jakten är även den viktig för Bernt Bergman. Han har i tio år varit älgjaktledare för Eckerö norra älgjaktlag.
– Det var först då vi flyttade till Eckerö som jag bestämde mig för att ta jaktkort och börja jaga. Det har inte blivit att jaga så mycket rådjur på senare tid utan mest älg.
Bernt Bergman har hållit på med körsång i många år. Han började i Manskören Åländska sångare och var med i Oratoriekören så länge Kaj-Gustav Sandholm höll i den.
– Jag har sjungit med i Mariehamns kvartetten men det har inte blivit så mycket på senare tid då Tai Chi-träningen är på samma kväll. Men jag är med i Frimurarna och där har vi också en kör där jag sjunger andratenorstämman.
Vad har du för framtidsplaner?
– Jag ska fortsätta jobba i Åbo om det fungerar som nu. Jag har en del projekt hemma som jag borde ta tag i, bland annat har jag en porsche och en jeep i garaget som jag borde skruva på. Har man hem och hus finns det alltid att göra på dem. Sedan hoppas jag på att jag får mera tid att vara på stugan.
» Födelsedag 60 år
Bernt Bergman
Namn: Bernt Gustaf Bergman.
Född: Den 22 oktober 1961 i Hammarland.
Bor: I Eckerö.
Yrke: Maskinmästare, utbildningsledare, bilmekaniker, croupier.
Familj: Frun Katarina, sonen Johan med fru Julia och sonen Isidor, sonen Martin. Mamma Viola, syskonen Carita och Annika.
Intressen: Stugliv, skötbåtar, jakt, teknik, speciellt förnyelsebar energiteknik.
Firar: Firar i San Augustin, alla som kommer bjuder jubilaren på middag.