Sandra Fjällid, Jenni Sundling, Mikaela Johansson och Alexandra Walk-Liljeroos från Folkhälsan på Åland vill alla betona vikten av luciainsamlingen och att de pengar som kommer in gör gott för utsatta barnfamiljer på Åland.
– Vi har märkt av en ökning av ansökningar till de aktiviteter vi ordnar med hjälp av pengarna som kommer in, säger Alexandra Walk-Liljeroos.
– Till familjekraftlägret som vi ordnade i våras ansökte 22 familjer om plats. Vi kunde ta emot tio familjer. Vi ser att behovet finns och att det ökar, säger Jenni Sundling.
Senaste familjekraftlägret hölls i våras på Lemböte lägergård och tio familjer med barn deltog.
– De fick under tre dagar umgås, delta i olika aktiviteter och bli ompysslade lite extra, säger Mikaela Johansson.
Familjerna hade möjlighet att göra saker tillsammans men det ordnades också aktiviteter enbart för föräldrarna och då hade ledarna andra aktiviteter för barnen.
Vad var det för aktiviteter?
– Föräldrarna kunde delta i en samtalsgrupp där de kunde diskutera olika saker och få tips av varandra samt odla nya föräldrarelationer. De vuxna erbjöds också massage. Samtidigt hade barnen möjlighet att leka och pyssla tillsammans med ledarna, säger Sandra Fjällid.
Deltagarna hade också möjlighet att boka bastu och bada tillsammans med den egna familjen.
– En kväll ordnade vi lägereld och grillade tillsammans. Sedan hade vi en skattjakt där hela familjen deltog. Allt handlade om gemenskap och att de skulle ha roligt tillsammans, säger Mikaela Johansson.
Samtidigt blir de som kommer till familjekraftlägret väl omhändertagna. De får gå till dukat bord och behöver inte bekymra sig om vad man ska laga för mat.
– Vi försökte också pyssla om dem genom att städa rummen. Se till att de hade bäddade sängar och när de kom hade alla en chokladbit på kudden. I badrummet hade vi ställt en korg med lite allt möjligt som duschkräm, ansiktsmask, fuktighetskräm, nagellack med mera, säger Jenni Sundling.
– Barnen övade också in en dans som de sedan uppträdde med inför föräldrarna. Det var jätteuppskattat, säger Mikaela Johansson.
Ökar möjligheten att hjälpa
De som inte kom med till familjekraftlägret hade möjlighet att delta i andra aktiviteter som Folkhälsan på Åland ordnar under året.
– Vi har hållit 19 dagsaktiviteter där 381 personer har deltagit. Det har varit allt från att gratis delta i sommarsimskola och på seglarläger, vara med på sommarklubb och annat, säger Jenni Sundling.
För många familjer är det oerhört viktigt att det finns en möjlighet för dem att kunna delta i någon verksamhet gratis.
Hur gör man som familj för att kunna delta i dessa aktiviteter?
– Till familjekraftlägret görs en ansökan där man också behöver bifoga en rekommendation av någon instans eller person. Till exempel från sjukvården eller KST. Till de andra aktiviteterna ansöker man genom att motivera i ansökan varför man ska komma i åtanke. Om det är någon som behöver hjälp eller vill veta mera kan man kontakta mig, säger Jenni Sundling.
– Det finns många familjer som har utmaningar av olika orsaker. Det kan vara ekonomiska, fysiska eller psykiska orsaker. Därför är luciainsamlingen viktigt. Det är via dessa pengar som vi ökar våra möjligheter att hjälpa där det verkligen behövs, säger Alexandra Walk-Liljeroos.
Hon hoppas därför på att få in frivilliga bidrag från både privatpersoner och företag.
– Om man vill bidra och hjälpa andra människor bör man tänka på luciainsamlingen, säger hon.
Eftersom man i år inte kommer att sälja luciamärken hoppas man på att det kommande jubileumsloppet på 800 meter ska kunna inbringa lite extra pengar genom deltagaravgift och frivilliga bidrag.
– Barn som är under 15 år springer gratis för vi vill att alla barn ska kunna delta i loppet, säger Alexandra Walk-Liljeroos.