Föreningen Franciskus på Kökar har som uppgift att arrangera Franciskusfesten. Den 1-3 juli hålls årets upplaga, traditionsenligt på Kökar. På schemat står bland annat musik, sång, samtal och andaktstunder.
– I vad vi hoppas en salig blandning, säger ordförande Philip Hällund.
Föreningen, och festen, är ekumenisk. Förhoppningen är att festen ska föra samman folk från olika trosinriktningar och samfund. Ekumenisk är en beskrivning som fungerar bra som sammanfattning av vad det hela handlar om, enligt Hällund.
– Att bygga de här broarna (mellan de olika inriktningarna, reds anm.) kommer att ta hundratals år, men vi hoppas att vi kan dra vårt strå till stacken med det här, säger han.
Vandrar till Kökar
För vissa startar däremot resan redan den 28 juni. Då inleds pilgrimsvandringen som kommer att gå till Kökar och festen. Totalt blir det nästan 10 mils vandring.
– Vi får kliva in i både enkelheten och rörligheten, säger pilgrimsledaren Tabita Nordberg.
Pilgrimsprästen Maria Widén berättar att de vandrar för trettonde året. Hittills har 16 personer anmält sig för att vandra hela vägen. Det finns även möjlighet att närvara på enstaka delar.
Årets tema är ”Skapelsen”. Ett efterfrågat sådant, enligt Philip Hällund. Kyrkoherden Peter Karlsson lyfter dessutom miljöperspektivet som en viktig del.
– Vi måste ha fokus på skapelsen, för att vi håller på att förstöra den, säger han.
Svenskt besök
Speciellt för årets upplaga är, förutom temat, två svenska besökare. Peter Halldorf och Stefan Edman. Båda kommer att finnas på plats under helgen. Halldorf är författare och redaktör för tidskriften Pilgrim. Även Edman är författare, och dessutom biolog och debattör.
Anordnarna vill vara tydliga med att man inte behöver vara kristen, eller troende, för att delta. De pratar snarare om ett samarbete över gränserna.
– Alla har ett förhållande till tron. Även om man inte tror, då är ju det en inställning, säger Hällund.
Räknar med över hundra besökare
Förutom vandringar och samtal finns det även konst att ta del av under helgen. Redan före invigningen öppnar ett vernissage. Även där är temat ”Skapelsen”.
– Vi har bjudit in flera åländska konstnärer, berättar volontären Ester Laurell.
Föreningen räknar med att det kommer en hel del folk under de tre dagarna. Runt hundra brukar det vara och man får komma och gå, enligt Philip Hällund.
– Jag utgår från fisksoppan. Den brukar jag göra utifrån 150-200 personer, och den brukar ta slut, säger han.