Som luciakandidat passar den som tycker om att sjunga, är bekväm att uppträda och vill ge av sin tid.
– Den som är med i luciagruppen får ett minne för livet, säger Alexandra Walk-Liljeroos, kampanjansvarig vid Folkhälsan på Åland.
Luciakampanjen är en insamlingskampanj med luciagruppen som frontfigurer. Pengarna som samlas in under kampanjen går till utsatta barnfamiljer på Åland. Folkhälsan på Åland ordnar program och aktiviteter med syfte att avlasta, stöda och ge en guldkant i tillvaron för dessa familjer.
Senast den 25 september bör nomineringen ha gjorts via formuläret på www.lucia.ax.
– Anmälan behöver innehålla en kort beskrivning varför den man anmält skulle passa till luciakandidat, säger Alexandra Walk-Liljeroos.
Den som blir anmäld som luciakandidat bör också ha möjlighet att komma till luciauttagningen den 1 oktober kl. 14.00.
Inga luciamärken i år
En förändring i år vad gäller själva kampanjen är att inga luciamärken kommer att säljas. Detta på grund av en märkbart minskad försäljning under de senaste åren.
– Beslutet har Folkhälsan tagit i samråd med lokalföreningarna som är de som i de flesta kommuner har hand om försäljningen. Andra faktorer som påverkade beslutet är ett svalnat intresse för att sälja luciamärken samt att varje osålt märke inneburit en förlust för oss, säger Alexandra Walk-Liljeroos.
Folkhälsan kommer framöver att koncentrera sig på majblomsförsäljningen. Den populära lucialotten kommer däremot fortsättningsvis att säljas.
Bild
I år är det 80-årsjubileum för luciafirandet och luciakommittén har planer på att ordna ett lucialopp.
– Det kommer i så fall att hållas före lucia. Vi diskuterar med Ålands motionsförbund hur vi ska göra och till vilken eller vilka målgrupper vi ska rikta oss, säger Mats Danielsson, luciakommitténs ordförande.
– Det skulle vara lite i Folkhälsans anda med rörelseglädje för alla, säger Alexandra Walk-Liljeroos.
Luciabrunchen som introducerades i fjol hoppas man att kunna fortsätta med i år bara gruppen får någon samarbetspartner.
– Det var väldigt uppskattat i fjol, säger Regina Santamäki Fischer.
Ge en slant
Det viktigaste med luciakampanjen är ändå att samla in pengar till förmån för utsatta barnfamiljer på Åland.
– Folkhälsan ordnar bland annat familjekraftläger dit familjerna får komma och bli omhändertagna och göra roliga saker tillsammans. Vi ordnar också en del engångsaktiviteter som utflykter, segling med Albanus och möjlighet att gratis simma i vår bassäng, säger Alexandra Walk-Liljeroos.
Luciakommittén hoppas på att de som vill bidra med en slant, köpa lotter eller bidra på annat sätt gör det eftersom pengarna verkligen behövs för de familjer som inte har det så bra på grund av olika orsaker.
– De som röstar, köper lotter och bidrar till insamlingen på annat sätt gör verkligen gott för någon annan, säger Alexandra Walk-Liljeroos.
Luciakommittén
Mats Danielsson, ordförande
Harriet Strandvik, vice ordförande
Dan Ferna, City Mariehamn
Ann Eriksson, Folkhälsan i Lemland
Regina Santamäki Fischer, Folkhälsan i Mariehamn
Rebecca Nordenström, näringslivet
Tinca Björke, Mariehamns församling
Lena Skogberg, Ålands Ungdomsförbund
Mirjana Babic, Landskapsföreningen Folkhälsan på Åland.
Tindra Karlsson, representerar förra årets luciagrupp