Innan coronapandemin ordnade Folkhälsan på Åland familjekraftläger dit pengarna från luciainsamlingen gick.
– Lägret hölls på Lemböte lägergård där vi ordnade olika aktiviteter för barn, ungdomar och föräldrar. Bland annat samtalsgrupper, barnaktiviteter, bastubad, yoga och massage, säger Sandra Jourdan.
Familjekraftlägret ordnades för utsatta familjer där det kanske finns ekonomiska problem eller sjukdom med i bilden.
– För att komma med gör man en anmälan och beskriver familjens situation och skickar in till oss, säger Sandra Jourdan.
– Lägret var uppskattat och familjerna fick tid för varandra och för att koppla av. Vi var mycket ute i naturen, promenerade och gjorde annat, säger Joakim Svensson, koordinator för barn-/ungdomsverksamheten vid Folkhälsan på Åland.
Förra året var det tänkt att man skulle ordna familjekraftläger på hösten men då blev coronasituationen värre igen och man fick ställa in lägret.
– Det blev på kort varsel och naturligtvis blev det en besvikelse både för familjerna och oss, säger Sandra Jourdan.
Fick tänka om
Efter att man fått ställa in familjekraftlägret började man tänka om inför våren.
– Vi fick tänka nytt och ordna andra aktiviteter i stället. Det blev flera olika aktiviteter som seglats med Albanus, dagsturer till Talatta och Lemböte.
– Vi hjälpte också till med att betala inträde till Smartpark och det var ungefär 70 som tog tillfället i akt och besökte parken. Det var ett stort intresse, säger Joakim Svensson.
Att dela upp aktiviteterna visade sig vara ett bra initiativ och många har på det sättet kunnat välja det som passar familjen bäst.
– Nu kommer vi ut med höstens aktiviteter. Det kommer att bli sju olika tillfällen och till det första behöver man anmäla sig senast den 17 oktober.Efter sista ansökningsdatum fördelas eventuella lediga platser fortlöpande, säger Sandra Jourdan.
Redan på höstlovet kommer man att ordna sim och lek för hela familjen samt en utflykt till Kobba Klintar, säger Sandra Jourdan.
– Till Kobba Klintar kommer också Sjöräddningen och hälsar på och visar upp lite övningar, säger Joakim Svensson.
Även en grupp för icke simkunniga i åldern fem år och uppåt kommer att hållas i bassängen i allaktivitetshuset.
Deltagare återkommer
Närmare jul kommer man att ordna julbord vid Stalldalen och julstök på Lemböte lägergård. Under jullovet blir det discobowling i Idrottsgården.
– Till alla dessa aktiviteter behöver man göra en ansökan. Man kan göra den via nätet eller så skriver man ut blanketten och skickar in den. Behöver man hjälp så kan man kontakta mig så hjälper jag till med att fylla i blanketten, säger Sandra Jourdan.
Joakim Svensson berättar att de efter sommaren fått en fantastisk respons.
– De som varit med på de olika aktiviteterna vill gärna komma med igen vilket är roligt, säger han.
Både Sandra Jourdan och Joakim Svensson kan förstå att det kan vara ett stort steg att ansöka om att få komma med.
– Men jag vill ännu påpeka att det är inte för vem som helst utan för de som har en tuff vardag och har drabbats ekonomiskt eller har någon sjukdom som gör familjelivet tungt. Kanske är man arbetslös och undrar hur man ska klara av vardagen. Det är meningen att de familjerna ska få en guldkant på vardagen genom dessa aktiviteter, säger Sandra Jourdan.
Båda är också ense om att det är roligt att de kan erbjuda dessa aktiviteter till familjer som kanske annars inte skulle kunna göra olika saker tillsammans.
– Att se glädjen i deras ögon är fantastiskt och behovet finns. Vi skulle gärna utöka med ännu fler aktiviteter, säger Joakim Svensson.
– Samtidigt gäller det för oss att förvalta pengarna på ett bra sätt så vi kan erbjuda dessa aktiviteter till så många som möjligt som är i behov av det, säger Sandra Jourdan.