Åland fountain house, klubbhuset Pelaren, firar i år tioårsjubileum. Festligheterna får vänta men glädjen över att verksamheten startade på Åland finns både bland medlemmarna och bland personalen.
– Allt började egentligen flera år tidigare. 2004 besökte en grupp från ÅHS Helsingfors för att ta reda på och få inspiration till olika rehabiliteringsmöjligheter inom psykvården. Då besökte vi bland annat Helsingfors klubbhus, säger Lotta Eriksson, klubbchef på Pelaren.
Hon blev väldigt inspirerad av det besöket.
– Jag blev förälskad. Det var liv och rörelse där och man visste inte vem som var medlem eller vem som var anställd. Det var en gemenskap och en positiv anda som jag verkligen imponerades av, säger Lotta.
När hon kom hem var hon full av inspiration och såg möjligheten att man också på Åland kunde få till ett liknande hus.
– Jag bara kände att detta måste gå att ordna här. Jag tog kontakt med klubbhuset Fontana som finns i Karis och tillsammans med några från Reseda och ÅHS åkte vi dit på studiebesök.
Tack vare att Reseda tidigt blev involverade kunde man fortsätta arbetet med att öppna ett klubbhus på Åland.
2007 tillsattes en interimsstyrelse som skulle jobba med bland annat ekonomi.
– Vi hade då möjlighet att söka EU-pengar och det gjorde vi tre gånger innan vi den 22 december 2009 fick medel beviljade till klubbhuset och verksamheten. Sedan gick det fort, säger Lotta.
Medlemsantalet ökade snabbt
Det första var att få tillgång till ett hus vilket ordnade sig ganska snabbt.
– Det var på Kaptensgatan 15. Vi fick också ganska snabbt möbler som folk skänkte till oss. Vi fick också den första medlemmen innan vi slog upp portarna den 17 mars 2010 och det var Kristina Eriksson. Hon kom bara och knackade på och frågade hur hon skulle göra för att bli medlem och sedan dess har det rullat på, säger Lotta.
Redan samma höst var man uppe i 50 medlemmar. I dag är medlemsantalet 130.
– Det faktiska antalet är ungefär 110 eftersom om man en gång blir medlem så har man sitt nummer kvar oberoende om man flyttar, går vidare i livet med jobb eller avlider, säger Lotta.
2014 flyttade klubbhuset pelaren från Kaptensgatan till Strandgatan 7 där verksamheten finns i dag.
– 2013 övergick verksamheten från att vara ett EU-projekt till att finansieras av landskapet med Paf-medel och med medel från kommunerna, säger Lotta.
Klubbhuset Pelaren har under åren blivit en allt viktigare samlingsplats för personer med psykisk ohälsa eftersom verksamheten främst fokuserar på positiva saker som man kan göra.
– Samhörigheten både innanför och utanför huset är fantastisk. Genom medlemmarna och deras öppenhet har synen på psykisk ohälsa förändrats under åren, säger Eva.
Många av medlemmarna berättar öppet om sin situation och hur de på olika sätt tagit sig vidare.
– Det kan vara tunga och svåra saker som man måste gå igenom. Stoltheten som den som klarat av det känner ger styrka att gå vidare, säger Lotta.
Jubileumsfesten framflyttad
Att klubbhuset Pelaren och dess verksamhet kommer att behövas framöver är Lotta helt övertygad om.
– Just nu är vi inne i en mycket orolig samhällsekonomisk situation där de som har det svårt kan känna att de kommer i en ännu svårare situation. Därför är det viktigt att de kan komma hit och få känna en trygghet, kunna prata av sig och få stöd, säger Lotta.
I medeltal är det 15 personer som kommer till Pelaren dagligen.
Vad kan man göra här?
– Man kan laga mat, skriva i vår tidning, betala räkningar, kontera för bokföring, gå engelskakurs och mycket mera. Det är lite som ett företag som är beroende av sina arbetstagare för att få saker gjorda, säger Lotta.
Nu ligger verksamheten nere men man har fortfarande morgon- och eftermiddagsmöten via videochat.
– Sedan håller medlemmarna kontakten via Facebook och Instagram mera nu än tidigare. Där ger de varandra tips på vad de kan göra, säger Myran Forsström.
– Klart att de saknar att komma hit men alla försöker göra det bästa av situationen, säger Lotta.
En sak som de fortfarande gör är att de tar promenader tillsammans. Men eftersom det blivit så många som vill vara med och promenera har de delat in deltagarna i mindre grupper.
Jubileumsfesten som skulle hållits i mars är just nu framflyttad till hösten och även Ångestloppet är uppskjutet.
– Det är tionde gången som vi ordnar Ångestloppet och förhoppningen är att vi också ska kunna köra det i höst, säger Lotta.
Nina Eriksson