Ann Gustafsson säger att det har varit roligt, motigt och utmanande tider sedan pandemin slog till i mars och allt ställdes upp och ner.
– Alla grupper vi hade slutade men vi ville ha något kvar. Efter många samtal till coronatelefonen och andra för att titta på dåvarande restriktioner kom vi fram till att vi kunde ha uteträningar med fysioterapeuten Johanna Lundberg, säger hon.
Uteträningarna fortsatte hela vårterminen. Under sommaren arbetade Ann med att planera hösten och då kunde man börja med nästan normal verksamhet igen.
– Vi har nu haft verksamheterna stoppade sedan julen. Nu kommer vi att dra i gång några verksamheter som vattengymnastik i simhallen i Godby samt i ÅHS simhall. Även en lätt uteträning med stavar kommer att starta.
Man har även en grupp tillsammans med Hälsofrämjandet där man går på stadsvandringar.
För Ann och Vårt hjärtas verksamhet är det viktigt med kontinuitet. Att grupperna kan ha sin verksamhet i gång hela tiden utan uppehåll.
– Det är för att medlemmarna ska känna trygghet och veta att de har möjlighet att träna i grupp. För de flesta är det lättare att komma i gång tillsammans i en grupp.
Ann hoppas på att föreningen också ska komma i gång med fler verksamheter snart. Hjärtfriskgymnastiken är planerad att dra i gång i februari liksom gympa med Gujan Östman i Godby och att strokegruppen och andra hjärt- och kärlgrupper också ska börja.
– Föreläsningar som vi planerat in har vi också måst skjuta på framtiden. Man kan inte ta in föreläsare utifrån nu. Till exempel skulle vi denna vecka ha haft en kardiolog på besök men det blir nu längre fram.
Otrygga behöver stöd
Att få hjärt- och kärlsjukdom, stroke eller hjärtinfarkt kan till en början vara ett trauma. Då är det viktigt att man kan får stöd och hjälp.
– Därför hoppas vi att vi kunde få i gång stödpersonsverksamheten igen och att vi kan ordna nya kurser. Att vara stödperson är att finnas där för någon som gått igenom en stroke till exempel. Stödpersonerna är sådana som själva har erfarenhet av att ha haft en stroke eller infarkt.
– Vi har också haft en jurist som besökt föreningen och berättat om vikten av att diskutera och ha en intressebevakningsfullmakt. Alla kan drabbas av något där en sådan fullmakt kan vara viktig, det ser jag i detta jobb.
Ann anser att bland annat stroke, hjärtinfarkt och andra hjärt- och kärsjukdomar många gånger också är en anhörigsjukdom.
– Det drabbar inte bara den som insjuknat utan också de anhöriga. Det kan ibland bli en stor påfrestning på förhållandet. Därför hoppas vi att kunna dra i gång en hjärtskola där man träffas under avspända förhållanden och pratar om vad som händer, vad kan man göra. Där kommer även parterapeuten Tarja Gustafsson att finnas med samt läkare och fysioterapeuter.
Allsång och bingo
I föreningen ordnar man också medlemsluncher en gång i månaden och tillsammans med andra föreningar håller man allsångskvällar och bingo.
– Vi har också en handarbetsgrupp som samlas och gör små djur som vi sedan delar ut till barn på barnavdelningen. De är verkligen populära och omtyckta, säger Ann.
Föreningen har också försökt få i gång en grupp för herrar men det har inte lyckats ännu.
– I våra andra grupper är det blandat, ungefär hälften är kvinnor och andra hälften män. Dessutom är det väldigt roligt att man i grupperna håller lite koll på varandra om någon råkar vara borta och inte sagt något så vill de gärna att man ringer upp och kollar hur det är med personen.
Ann tycker att Åland är en bra plats för hjärt- och kärlsjuka i och med kontakten både till Uppsala och Åbo.
– Man får nästan omgående hjälp när det behövs.
Ann vill också påminna om att föreningen och hon finns till för den som har funderingar och frågor.
– Man kanske inte riktigt hunnit tänka på allt under den akuta fasen. Men sedan kommer frågorna och då är det bara att ringa. Får man svar och fakta känns det tryggare, säger hon.
Ann känner också att hon nu är varm i kläderna. Hon har tidigare jobbat som verksamhetsledare inom marthorna och känner att det är lite liknande arbete.
– Sedan har jag ett eget företag Mina fötter och jag har specialiserat mig inom diabetes. Så en del arbetsuppgifter är snarlika. Man har lite samma föreskrifter då det gäller diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
Nu är det också viktigt för föreningen att nå ut med information digitalt.
– Vi kommer att ha pop-up-tillfällen där man kan komma hit och få lite information om hur man kan delta digitalt i vår verksamhet som till exempel sångkvällarna. Vi vill ge de redskap vi har för att våra medlemmar ska kunna delta och må så bra som möjligt, säger Ann.
»Personligt
Ann Gustafsson
Namn: Ann Gustafsson
Ålder: 62 år.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Verksamhetsledare, egen företagare.
Familj: Fyra vuxna barn.
Intressen: Stugliv, utevistelse, hantverk och mycket mer.