De digitala sagoböckerna ”När månen skrattade och andra sagor berättade i vårt land” samt ”Jadekaninens gryta, 12 sagor om fester” är två sagoböcker som Milena Parland varit med och skrivit. Sagorna finns på flera olika språk.
Varför har du skrivit sagorna?
– Jag skrev boken, ”När månen skrattade”, med sagor från hela världen eftersom jag jobbat på skolor med barndialog och mångkultur i många år, via tredje sektorn. Både hemma, som mamma till tre barn och gudmor till nio, och på jobbet märkte jag att det saknades sagor på svenska från olika kulturer. Jag undersökte saken och märkte att den senaste sagobok som gjorts med sagor från hela världen var från 70-talet, säger Milena.
Hon ville skriva boken eftersom det var en bok som hon kände behövdes.
– Jag tror att sagor och berättelser är mycket bra då man vill lära sig mer om världen och bli klokare. Via sagor har vi människor lärt oss saker ända sedan vi satt vid lägereldarna.
– Det har varit magiskt att berätta sagor för barn på skolor, dagis och kulturhus. Det räcker med att säga “det var en gång” så blir barnen tysta och börjar lyssna. Det riktigt enkla funkar fantastiskt bra, säger hon.
Testade sagor på barn och vuxna
Efter att Milena väl beslutat sig för att skriva boken tyckte hon att det var väldigt roligt att dyka in i värdskulturarvet och leta legender, myter och folksagor som oftast finns i mängder av versioner.
– Sedan formade jag dem så de skulle passa för dagens barn i Finland. Jag jobbade även med att testa sagorna på barn och vuxna som tillhörde olika kulturer, för jag ville göra ett respektfullt arbete. Så sagan om Ganesha har till exempel lästs igenom av en hindu och sagan om Ester av en judinna, säger Milena.
Hon har tidigare jobbat många år som journalist och är van att skriva, Milena var bland annat med och skrev den Finlandiaprisnominerade boken ”S:t Petersburg Metropolen runt hörnet”.
Tillsammans med konstnären Alexander Reichstein, som Milena fick kontakt med via Linda Bondestam, skrev hon sagoboken.
– Jag skrev texten och han ritade bilderna. Därtill har han gjort layouten.
Sagoboken har även ingått i bokpaket till skolor som delas ut av Lisi Wahls stiftelse.
– Senast var det en yogalärare från Lappland som tog kontakt, hon ville läsa sagorna för barn och spela på skålar.
Kreativ ny kraft
I föreningen Kreativ ny kraft sitter Milena med i arbetsgruppen för media.
– Vi möts några gånger varje år och hjälper till med planeringen av kommunikation och pr. Kreativ ny kraft och föreningen Ad Astra har också planer på samarbete på Åland, med kreativitet, inklusion och gemenskap i fokus.
Som bäst pågår samtal kring fortbildningar för lärare på Åland, intresse finns och man hoppas komma igång redan i vår.
– Ad Astra önskar vara med och skapa en framtid där vi firar och gläder oss åt den rikedom olikhet ger. På grund av pandemin, har vi nu en zoomgrupp med pedagoger från olika orter i Svenskfinland som jobbar med utveckling av nya metoder för att främja dialog, inklusion och diversitet. I gruppen ingår även minoritetslärare, lärare i islam och ortodox kristendom. Tillsammans arbetar vi mycket med Ad Astras nya mångspråkiga sagoplattform, säger Milena.
På www.ad-astra.fi/sv/sagor kan man läsa Milena Parlands sagor.
» Personligt
Milena Parland
Namn: Milena Parland
Ålder: 54 år.
Bor: I Helsingfors.
Yrke: Författare/journalist, doktorand vid Åbo Akademi med religiösa minoriteter i skolan och dialog som forskningsämne. Milena har studerat vid universiteten i Bologna och Helsingfors och är fil. mag. med svensk litteratur som huvudämne och journalistik och ryska som biämnen. Parland arbetade 1989-2009 som journalist med Ryssland som specialområde.